full screen background image

Expoziţie a pictoriţei Ioana Holca, în vârstă de 10 ani

Ioana Holca, elevă în clasa a IV-a la Școala Gimnazială Nr. 3 Suceava, va expune, în perioada 3-12 aprilie, la Galeria Bibliotecii Bucovinei (Corp A, etaj 1).

Vernisajul expoziției va avea loc miercuri, 3 aprilie, de la ora 11:00.

Ioana Holca, de 10 ani, descoperită şi formată încă de la vârsta de 5 ani în cadrul mişcării artistice Academia Liberă de Artă Paula Şalar, prezintă cu mult curaj prima expoziţie personală, cuprinzând un număr substanţial de lucrări, peste 35 de picturi, acrylic pe pânză, abordând tehnici, compoziţii şi idei complexe.

“Binecuvântată cu mari Daruri sufleteşti şi artistice, cu o receptivitate, inteligenţă, capacitate de a iubi tot şi toate, ce depăşesc cu mult nivelul de manifestare al generaţiei pe care o reprezintă, Ioana exprimă şi se exprimă în desenul şi pictura sa într-un mod uluitor!

Compoziţiile sale se construiesc cu jovialitatea, seninătatea copilului luminos, creativ şi plin de energie curată, surprinzând adesea prin profunzimi şi corelaţii de o maturitate, ce vădesc Lucrarea Aleasă ce se faptuieşte în sufletului său. De multe ori, desenând, pictând sau pur şi simplu exprimând in cuvinte ceea ce VEDE, ochii ei capătă luciri adânci, parcă atingând cu degeţelul imaginaţiei şi înţelegerii sale, izvoare limpezi de înţelepciune, ce nu sunt accesibile oricui. Apoi se înalţă cu libertatea îndrăzneaţă a copilăriei sale, către lumi fantastice, populate cu personaje şi elemente inedite, cărora le dă viaţă şi expresivitate artistică de netăgăduit. Face totul cu naturaleţe, firesc, întru bucurie, căci Harul îi deschide căi de creaţie mereu noi şi aparte. Totul o inspiră, pentru că spiritul ei este treaz, viu şi mereu lucrător. Pictează, desenează, aşa cum respiră, căci trăieşte intens şi adevărat tot ce creează.

E atăt de aparte capacitatea de a se conecta parcă la filonul marilor clasici, reprezentanţi ai picturii româneşti din alte timpuri, în compoziţii de mare expresivitate, manifestând un simţ cromatic remarcabil, abordând tema peisajului,a naturii statice, cea a portretului şi a florilor, dar în acelaşi timp conectându-se la modernitate, prin expresivitatea formelor şi rezolvării compoziţionale inedite, imaginaţia sa modelând făpturi pline de mişcare, universuri, lumi neexplorate pline de magie, expresivitate şi culoare. Nimic nu e static, totul e într-o dinamică spumoasă, ce adesea are legătură cu tainicul din mintea şi sufletul ei de copil ghiduş şi năzdrăvan, căruia creionul, pensonul, cuţitul de paletă, culorile îi sunt prieteni dedicaţi, cu care îşi petrece timpul şi atunci când simte să lucreze intens şi când se relaxează. Da, alege să schiţeze personaje de desen animat, face bandă desenată, ilustraţie de carte la poveştile pe care le iubeşte şi caricatură pe subiecte ale timpurilor pe care le trăieşte, atunci când se relaxează.

A făcut parte din echipa micilor caricaturişti, care a obţinut trofeul, Premiul Special al Juriului şi diplome de excelenţă, cu lucrările lor de grafică satirică la “THE TENTH INTERNATIONAL CARTOON EXHIBITION”, 2018, ,, Popas într-un zâmbet de copil”- Drobeta Turnu-Severin-aprecierile venind din partea unui juriu de specialitate, avându-l ca preşedinte al juriului pe binecunoscutul caricaturist de talie internaţională Ştefan Popa Popa’s.

Sunt recunoscătoare bunului Dumnezeu că am şansa de a descoperi, forma şi promova copii şi tineri atât de Dăruiţi, suflete minunate şi nobile, venite cu Iubire de semeni şi iubire pentru toată Creaţia Tatălui, cu capacităţi de excepţie care, cu siguranţă, sunt şi vor fi vârfuri de generaţie în noile timpuri”, a spus, despre Ioana, Paula Şalar – artist plastic şi profesor.

comments

comments