full screen background image

Prejudiciu de 564.000 de lei la amenajarea Zonei de agrement „Tătăraşi” din Suceava

Camera de Conturi Suceava a depistat că, în cazul plăţilor efectuate la obiectivul de investiţii „Amenajare zonă de agrement Tătărași”, din municipiul Suceava, nu au fost respectate principiile de bună gestiune.

Conform Raportului previn finanţele publice locale pe anul 2017, la amenajarea zonei pentru petrecerea timpului liber, din reşedinţa de judeţ, s-au constatat „deficienţe care au condus la un prejudiciu în valoare de 564.000 de lei”.

Auditul realizat de instituţia suceveană pe linia achiziţiilor publice evidenţiază că prejudiciul constă, printre altele, în echipamente montate şi decontate integral, „care nu corespund şi nu respectă, din punct de vedere calitativ, caracteristicile echipamentelor prezentate în caietul de sarcini, respectiv în proiectul tehnic şi în oferta câştigătoare a executantului lucrărilor”.

În cauză este sistemul de tenis (stâlpi şi fileu); coşul de baschet cu structura aferentă; porţile de mini-fotbal; terenul de mini-golf; masa de tenis, cu accesorii, precum şi învârtitoarele şi băncile.

De asemenea, potrivit Camerei de Conturi, s-a constat că au fost efectuate plăţi fără documente justificative, „referitoare la înlocuiri de produse în sumă de 816.000 de lei şi lucrări neexecutate şi angajate de 74.000 de lei”.

Acestea din urmă se referă la echipamentele, intervenţiile pentru gazonare şi plantare de arbori şi arbuşti cuprinse în lucrările decontate integral, „la care caracteristicile constatate la inspecţia pe teren nu au fost conforme şi nu au respectat datele din proiectul tehnic, devizul de ofertă şi situaţiile de lucrări decontate firmei constructoare”.

Totodată, s-au depistat montarea unor echipamente produse de alţi producători decât cei indicaţi în oferta tehnică, „fără întocmirea şi aprobarea cererilor pentru înlocuiri şi fără documentele care ar trebui să însoţească cererile pentru înlocuiri”.

Nu în cele din urmă, sistemul de faţade cu structura metalică de susţinere şi prindere a panourilor de lemn stratificat de înaltă densitate nu corespundea, din punct de vedere al grosimii, cu datele din caietul de sarcini şi din propunerea tehnică a ofertantului câştigător.

Camera de Conturi a dispus luarea de măsuri în vederea respectării specificaţiilor tehnice şi condiţiilor de calitate în cazul lucrărilor efectuate, echipamentelor şi materialelor livrate, prin înlocuirea acestora sau recuperarea diferenţelor de preţ.

comments

comments