full screen background image

Lansarea romanului “Guantanamo” al scriitorul Radu Sergiu Ruba, la USV

Luni, 25 martie, de la ora 13:00, în aula din corpul E al Universității „Ștefan cel Mare”, va avea loc lansarea romanului “Guantanamo”, al scriitorului Radu Sergiu Ruba, în lectura a doi universitari suceveni – prof. univ. dr. Elena-Brândușa Steiciuc și prof. univ. dr. Mircea A. Diaconu.

Debutând în 1983, la Cartea Românească, cu volumul de versuri “Spontaneitatea înţeleasă”, Radu Sergiu Ruba a publicat, în anii care au urmat, alte cinci cărţi de poeme: “Iluzia continuă”, “Iubirea şi Orientul”, “Marginal”, “Graţia Dizgraţia” şi “Nu înţeleg ce mi se-ntâmplă”.
Acestea au fost completate de două antologii de autor cu extrase din volumele amintite.

Ca prozator, Radu Sergiu Ruba a publicat volumul de povestiri “Contrabanda memoriei” şi trei romane: “Demonul confesiunii” (2004, reeditat în 2009); “O vară ce nu mai apune”, Ed. Humanitas, 2014. Acestei cărţi, în mare măsură autobiografice, i s-a conferit Premiul “Radu Petrescu” al Societăţii Scriitorilor din Bistriţa-Năsăud, premiul pentru proză al Festivalului “Poesis”, Satu Mare şi Premiul “Ion Creangă” al Academiei Române, în 2016, iar în 2017 romanul a fost tradus în limba engleză la New York şi în italiană la Padova în anul următor. Anul acesta, 2019, cartea urmează să apară la editura Marietti din Bologna şi a fost încheiată traducerea sa în limba maghiară. Al treilea roman al scriitorului poartă titlul “Guantanamo” şi a apărut la Editura Tracus Arte în noiembrie 2018.

Radu Sergiu Ruba a făcut parte, timp de 25 de ani, din conducerea Asociaţiei Nevăzătorilor din România, ocupându-se de programele culturale, de presă, de relaţiile internaţionale ale acesteia şi deţinând funcţia de preşedinte timp de nouă ani. În calitate de membru în board-ul Uniunii Europene a Nevăzătorilor a condus Comisia pentru cultură şi educaţie, între 2011-2015. Ca supremă datorie literară faţă de comunitatea de experienţă existenţială căreia îi aparţine, a alcătuit două ediţii ale Constelaţiei Homer, Antologie a Scriitorilor Nevăzători din România, prima apariţie în 1996, iar a doua, evizuită şi îmbogăţită, în 2017.

Din 1992, invitatul Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava realizează, pe postul Radio România Actualităţi, o emisiune săptămânală, fiind, de asemenea, autor al unor emisiuni difuzate și de alte posturi de radio. Unele dintre materialele sale de presă – eseuri, articole, interviuri – au fost grupate în volumele “Dialoguri şi eseuri”, “Scene, explorări, condeie”, “O mie de ani în o sută una enigme” (cel din urmă fiind scris împreună cu soţia sa, Nicoleta Ruba).

Ca traducător, Radu Sergiu Ruba a transpus în limba română autori precum precum Michel Tournier, Gilles Lipovetsky, Olivier Rolin, Nicolas Ancion şi Corinne Desarzens.

comments

comments