full screen background image
elevi

Elevii claselor a Xl-a şi a XII-a încep astăzi simularea probelor de la Bac

Elevii din clasele a XI-a şi a XII-a încep luni, 18 martie, sesiunea de simulare a examenului de bacalaureat 2019. Prima probă este cea de limba şi literatura română. După desfășurarea probelor, subiectele și baremele lor de corectare vor fi publicate, ca în fiecare an, în secțiunea dedicată de pe site-ul Ministerului Educației Naționale.

Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de trei ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev.

Subiectele sunt elaborate de către specialiştii Centrului Naţional de Evaluare şi Examinare (CNEE), în mod similar cu modelele publicate pe subiecte.edu.ro, şi sunt proiectate astfel încât tratarea lor să valorifice capacităţile elevilor pe temele prevăzute în programa de examen şi parcurse până la această dată.

De obicei, subiectele la simulare au un grad de dificultate un pic mai mare, tocmai pentru a stimula elevii să se pregătească mai bine pentru examenele de la vară.

Aproximativ 300.000 de elevi sunt aşteptaţi să participe la simularea examenului de Bacalaureat, care va începe luni cu proba scrisă de Limba şi literatura română.
Calendarul probelor la simularea pentru BAC 2019

Ministerul Educaţiei Naţionale organizează, în perioada 18 – 21 martie, la nivel naţional, simularea probelor scrise din cadrul examenului naţional de Bacalaureat.

Marți, 19 martie, va avea loc testul de limbă maternă, pentru cei care aparţin minorităţilor naţionale.

Urmează, miercuri, 20 martie, matematică sau istorie, în funcţie de profil, şi, în ultima zi a simulării, joi, proba la alegere, la care participă doar elevii din clasa a XII-a.

Rezultatele vor fi comunicate pe data de 29 martie.

Simularea se adresează elevilor înscrişi în clasele a XII-a/zi şi a XIII-a seral/ frecvenţă redusă la începutul anului şcolar 2018 – 2019, dar implică şi participarea elevilor claselor a XI-a zi şi a XII-a seral/ frecvenţă redusă, învăţământ de masă (în total, aproximativ 300.000 de elevi), precizează Ministerul Educaţiei.
Cum se corectează lucrările

Probele încep la ora 9:00, moment în care, în fiecare sală, vor fi distribuite subiectele. Accesul elevilor în săli este permis până la ora 8:30, iar timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de trei ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev.

Corectarea lucrărilor va fi realizată în baza unor bareme de către doi profesori din unităţile de învăţământ în care elevii susţin simularea. În situaţia în care nu sunt suficienţi profesori de specialitate într-o unitate de învăţământ, există şi posibilitatea de a solicita sprijin din partea profesorilor din alte şcoli.

Notele obținute nu se contestă și nu se trec în catalog decât dacă elevii doresc acest lucru și fac în acest sens o cerere scrisă.

Rezultatele înregistrate vor fi analizate la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ prin discuţii individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, şedinţe cu părinţii, precum şi la nivelul consiliului profesoral în vederea adoptării unor măsuri adecvate fiecărei situaţii în parte, scopul fiind îmbunătăţirea performanţelor şcolare.

Cursurile pentru clasele a XII-a şi a XIII-a se încheie vineri, 31 mai 2019. Înscrierile pentru susţinerea examenului de bacalaureat 2019 în prima sesiune se fac în săptămâna 27 – 31 mai 2019.
CALENDAR BACALAUREAT 2019

Anul acesta este că, spre deosebire de examenul de Bacalaureat 2018, probele de competențe de la Bacalaureat 2019 nu s-au mai dat în iarnă, în timpul anului școlar, ci se revine la sistemul vechi – vor fi primele examinări în cadrul sesiunii din vară.

Prima sesiune a examenului de bacalaureat 2019 va începe la 3 iunie cu proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română (proba A).

Proba va continua în data de 4 iunie şi va fi urmată de evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă (5 – 6 iunie).

În zilele de 7, 10 şi 11 iunie este programată evaluarea competenţelor digitale (proba D), iar în 12 – 13 iunie se vor evalua competenţele lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională (proba C). Candidaţii de altă confesiune decât cea ortodoxă, care sărbătoresc Rusaliile în data de 10 iunie, pot fi programaţi pentru susţinerea probei D în zilele de 7 şi 11 iunie.

Prima probă scrisă – Limba şi literatura română – Ea) – va avea loc pe 1 iulie. Proba la Limba şi literatura maternă – Eb)- este programată pe 2 iulie, iar proba Ec) – proba obligatorie a profilului pe 3 iulie. Ultima probă scrisă – cea la alegere a profilului şi specializării – proba Ed) – se va desfăşura pe 4 iulie.

Afişarea primelor rezultate este programată pentru data de 8 iulie (până la ora 12:00) şi va fi urmată de depunerea contestaţiilor (orele 12:00 – 16:00). Între 9 şi 12 iulie vor fi soluţionate contestaţiile, în timp ce afişarea rezultatelor finaleeste prevăzută pentru data de 13 iulie.

A doua sesiune a examenului de Bacalaureat 2019 are următorul calendar:
15 – 19 iulie – înscrierea candidaţilor;
26 iulie – înscrierea candidaţilor care au promovat examenele de corigenţe;
21 august – limba şi literatura română – proba Ea) – proba scrisă;
22 august – limba şi literatura maternă – proba Eb) – proba scrisă;
23 august – proba obligatorie a profilului – proba Ec) – proba scrisă;
26 august – proba la alegere a profilului şi specializării – proba Ed) – proba scrisă.

Pe 27 şi 28 august va avea loc proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A, pe 29 august evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B, 30 august şi 2 septembrie – evaluarea competenţelor digitale – proba D, iar pe 2 – 3 septembrie evaluarea competenţelor lingvistice într-o limba de circulaţie internaţională – proba C.

În data de 3 septembrie va avea loc afişarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12,00) şi depunerea contestaţiilor (orele 12,00 – 16,00).

Rezultatele finale, după rezolvarea contestaţiilor la a doua sesiune de bacalaureat 2019, vor fi afişate pe 7 septembrie.

comments

comments