full screen background image

Noua Zeelandă: 40 de persoane au murit iar alte 20 au fost rănite în atacurile la două moschei din Christchurch

Premierul Noii Zeelande, Jacinda Ardern, a anunţat vineri că 40 de persoane au fost ucise în atacurile de la două moschei din oraşul Christchurch, relatează DPA.

 


Foto: (c) AP

Potrivit şefei guvernului, 20 de persoane au fost grav rănite.

Jacinda Ardern a spus că nivelul de alertă a fost ridicat la maxim.

Ea a adăugat că patru suspecţi cu viziuni extremiste se află în arest, precizând că ei nu se aflau până acum pe nicio o listă de monitorizare a poliţiei.

 

UPDATE ORA 7:28 Incidente armate în moschei din Noua Zeelandă: Autorităţile recomandă moscheilor din toată ţara să rămână închise

 

Autorităţile neo-zeelandeze au recomandat moscheilor din toată ţara să-şi închidă uşile vineri, iar cetăţenilor să se abţină de la vizitarea acestor spaţii până la o notificare ulterioară, după atacurile armate din Christchurch, soldate cu mai mulţi morţi, informează Xinhua.

În acest oraş şi şcolile au fost înschise, iar poliţia armată a fost desfăşurată pe străzi. Aeroportul din Christchurch funcţionează normal.

Cel puţin doi atacatori au deschis focul la două moschei din Christchurch, potrivit presei locale. Martorii au descris că este mult sânge şi decese multiple. Cel puţin 50 de focuri de arme au fost auzite în timpul atacurilor care s-ar fi produs în şase locuri diferite, potrivit martorilor.

Premierul Jacinda Ardern a spus că “aceasta este una dintre cele mai întunecate zile ale Noii Zeelande” şi că nu este loc pentru o astfel de violenţă extremă în ţară.

 

UPDATE ORA 7:17 Incidente armate în moschei din Noua Zeelandă: Premierul vorbeşte de ”una dintre cele mai întunecate zile”

 

Premierul din Noua Zeelandă, Jacinda Ardern, a declarat vineri, după atacurile armate din Christchurch, că “aceasta este una dintre cele mai întunecate zile ale Noii Zeelande”, relatează Xinhua.

 

Sursa foto: TVNZ/via REUTERS TV

 

“Este o violenţă fără precedent în Noua Zeelandă. Nu este loc pentru o astfel de violenţă extremă în Noua Zeelandă”, a spus Ardern. “Gândurile mele sunt cu Christchurch”, a adăugat ea.

Mai multe incidente au avut loc vineri după-amiază în Christchurch, inclusiv în interiorul a două moschei, soldate cu cel puţin 27 de morţi, conform Xinhua.

Cel puţin doi atacatori au deschis focul la două moschei separate din Christchurch. Martorii au descris că este mult sânge şi decese multiple şi împuşcăturile ar fi avut loc în şase locuri diferite.

Şefa guvernului a spus că situaţia încă evoluează şi că nu poate confirma numărul victimelor în momentul de faţă. Nici poliţia nu a oferit un bilanţ.

 

UPDATE ORA 7:00 Incidente armate în moschei din Noua Zeelandă: Poliţia a reţinut patru persoane

 

Poliţia din Noua Zeelandă a reţinut patru persoane vineri, după incidentele armate care au avut loc la două moschei în oraşul Christchurch, informează Reuters.

 

Foto: (c) Mark Baker / AP

“Există patru persoane în custodie. Trei bărbaţi şi o femeie”, le-a declarat reporterilor la Wellington comisarul poliţiei neo-zeelandeze Mike Bush. “Au existat câteva informaţii privind ataşarea de dispozitive explozive de vehicule pe care am reuşit să le securizăm”, a adăugat el.

Bush a apreciat că nu este posibil să se presupună că atacul a fost izolat doar la oraşul Christchurch. “În acest moment nu este cazul să facem presupuneri de niciun fel”, a insistat el.

Presa neo-zeelandeză a relatat că între nouă şi 27 de oameni ar fi fost ucişi în timpul unor incidente armate asupra a două moschei din oraşul neozeelandez Christchurch în timpul rugăciunii de vineri.

 

Foto: Mark Baker / AP

 

ORA 6:46 Incidente armate în moschei din Noua Zeelandă: Mai mulţi morţi

 

Mai mulţi oameni au fost ucişi în timpul unor incidente armate asupra a două moschei din oraşul neozeelandez Christchurch în timpul rugăciunii de vineri, a declarat poliţia, care a anunţat o arestare, informează AFP.

“Decesele, din câte ştim, s-au produs în două locuri, o moschee pe Deans Avenue şi o altă moschee pe Linwood Avenue”, a declarat comisarul Mike Bush, care a adăugat că o persoană a fost reţinută. Totuşi, anchetatorii nu sunt siguri de numărul autorilor implicaţi în aceste incidente, care ar putea fi mai mulţi.

În această zi de rugăciune pentru musulmani, poliţia le-a cerut credincioşilor să evite moscheile “peste tot în Noua Zeelandă”, a insistat Bush.

Presa locală a transmis că până la şase persoane ar fi murit şi un număr neprecizat ar fi fost rănite. Un perimetru uriaş în jurul acestui oraş a fost stabilit de către forţele de ordine.

“Poliţia răspunde la maximum capacităţii sale pentru a face faţă situaţiei, dar riscurile rămân extrem de ridicate”, a transmis instituţia într-un comunicat.

 


Foto: Mark Baker / AP

În momentul incidentului armat, moscheea Masjid al Noor, de pe Deans Avenue, era plină de credincioşi, printre care şi membrii echipei naţionale de cricket a Bangladeshului, care au scăpat nevătămaţi.

Un martor a povestit pe site-ul de ştiri Stuff.co.nz că se pregătea să se roage când a auzit focuri de armă. În timp ce fugea, şi-a văzut soţia, care murise în faţa moscheii. Un alt bărbat a declarat că a văzut trupuri peste tot, iar un al treilea martor a explicat pentru Radio New Zealand că a auzit focuri de armă şi a văzut patru persoane căzute la pământ, “cu sânge peste tot”.

Potrivit unor informaţii neconfirmate, atacatorul purta haine care păreau a fi militare.

Comisarul Bush a explicat că toate şcolile din oraş au fost închise. Şi clădirile publice precum biblioteca centrală au fost închise.

“Poliţia le cere tuturor persoanelor aflate în centrul oraşului Christchurch să nu iasă pe străzi şi să semnaleze orice fel de comportament suspect”, a insistat el.

Municipalitatea a deschis o linie de telefon de urgenţă pentru părinţii îngrijoraţi de soarta copiilor lor, care participau la un marş împotriva schimbării climatice nu departe de locurile în care au avut loc atacurile.

Nicio informaţie oficială cu privire la numărul exact al victimelor nu era disponibilă până la sfârşitul după-amiezii. AGERPRES

comments

comments