full screen background image

15 martie – Știința de a te îmbrăca…

Ei, uite că a sosit și weekendul! Și mă gîndeam să lăsăm puțin deoparte preocupările cu cei mai mici și să ne preocupăm o vreme și de noi, cei mai mari. Fără prea multe mustrări de conştiință. Căci, așa cum v-am mai spus, dacă ne este nouă, părinților, bine, le va fi și copiilor mult mai bine.

Mă îndrept astăzi din nou spre mame. Și le spun că, dacă ele se vor simți bine în propria piele, preocupate de acest aspect, le vor face mai mult bine celorlalți. Și a te simți bine în propria piele atunci când ești mamă și n-ai uitat că ești și femeie, înseamnă să te simți respectată, frumoasă, iubită și-n cele din urmă fericită. Și chiar dacă nu haina face pe om, trebuie să recunoaștem că haina poate face fericită de foarte multe ori o femeie.

Weekend fiind, mă întreb de ce n-am putea vorbi nițel și despre asta. Căci tot despre educație poate fi. Să ai știința și curajul de a te îmbrăca și pe dinăuntru și pe dinafară în așa fel încât să te simți bine cu tine și ceilalți. Și cum te poți simți bine, decât purtând lucruri despre care ai convingerea că-ți stau bine. Îmi permit să mă supăr aici pe marele Napoleon Bonaparte care afirma, neinspirat aș zice, că femeilor le stă bine doar cu două lucruri: rujul și lacrimile…

Pentru felul în care ne îmbrăcăm pe interior sunt multe de spus. Dar e o opțiune personală, pentru care e ușor să dai și să primești sfaturi, dar mult mai greu să le pui în practică. Aici nu există un trend pe care să-l urmezi. Ci doar dorința și capacitatea de a face ca lucrurile să funcționeze așa cum ți-ai dori.

În schimb, pentru felul în care ne îmbrăcăm la exterior există trenduri. La fel de schimbătoare ca și stările interioare ce sunt determinate de diferitele provocări pe care viața ni le aduce. Chiar dacă nu suntem preocupate toate de a fi în pas cu moda, fiecăreia ne place să arătăm bine în hainele pe care le purtăm. Care nu e musai să fie de firmă. Dar cred că e necesar să ne reflecte personalitatea.

Nu haine recomandate de unii și alții. Pentru că e ca și cum cineva îți recomandă să te comporți într-un anume fel, care nu te caracterizează. Dacă vrei să-i faci pe plac, te străduiești să adopți acel stil. Dar e doar pentru o vreme. Pentru că, deși cu toții avem nevoia de a fi acceptați de ceilalți, mai mare e nevoia de a te simți bine cu tine însăți. Și asta este posibil doar dacă acționezi conform propriilor convingeri. Așa e și cu hainele. Degeaba așază unii pe noi haine ce li se par a fi chic, dacă noi nu ne simțim bine în ele. O haină a celei mai cunoscute case de modă poate părea ciudată și total nepotrivită pe tine, dacă nu te reprezintă.

Așa că sfatul pentru ziua de astăzi este să vă îmbrăcați nu doar azi, ci tot timpul, așa cum simțiți că vă șade mai bine. Și pe interior și pe exterior. Pentru binele personal, care se va răsfrânge în cele din urmă și asupra celorlalți. Adăugând, bineînțeles, într-un buzunar, și o doză de educație.

comments

comments