full screen background image

Palatul Parlamentului găzduieşte, joi şi vineri, al VIII-lea Summit european al regiunilor şi oraşelor

Liderii regiunilor şi oraşelor din Uniunea Europeană se reunesc joi, la Palatul Parlamentului din Bucureşti, în cadrul celui de-al VIII-lea Summit european al regiunilor şi oraşelor, într-un moment crucial pentru viitorul Uniunii Europene şi pentru punerea în aplicare a Agendei 2030 pentru dezvoltare durabilă a ONU, potrivit site-ului Comitetului European al Regiunilor.

Sub titlul ”(Re)New EUrope” şi în contextul Brexit-ului, Summitul de la Bucureşti, care se încheie vineri, se va concentra pe contribuţia şi rolul autorităţilor locale şi regionale la asigurarea solidarităţii în UE, la consolidarea democraţiei europene şi la încurajarea dialogului cu cetăţenii, mai ales în perspectiva alegerilor europene din mai 2019.

Cu câteva săptămâni înainte de luarea unor decizii importante cu privire la conducerea instituţiilor UE pentru anii următori, la acest summit va fi adoptată o declaraţie menită să prezinte viziunea asupra unei Uniuni Europene reînnoite, o UE bazată pe democraţie, solidaritate şi proximitate (în scopul elaborării unor politici ale UE care să ţină seama mai bine de nevoile locale).

În cadrul summitului vor avea intervenţii, printre alţii, preşedintele Comitetului European al Regiunilor (CoR), Karl-Heinz Lambertz, prim-ministrul României, Viorica Dăncilă, comisarul european pentru politică regională, Corina Creţu, negociatorul-şef al UE pentru Brexit, Michel Barnier, primarul Municipiului Bucureşti, Gabriela Firea, preşedintele delegaţiei române la CoR, Robert Sorin Negoiţă, preşedintele Comitetului Economic şi Social European (CESE), Luca Jahier, şi secretarul executiv al Comisiei Economice pentru Europa a ONU, Olga Algayerova.

Comitetul European al Regiunilor este adunarea UE a reprezentanţilor regionali şi locali din toate statele membre UE. Creat în 1994 după semnarea Tratatului de la Maastricht, CoR are drept misiune implicarea autorităţilor locale şi regionale în procesul de luare a deciziilor în UE şi de a le informa în legătură cu politicile UE.

Parlamentul European, Consiliul UE şi Comisia Europeană consultă CoR în domeniile care vizează regiunile şi oraşele europene. Toţi cei 350 de membri ai CoR şi 350 de supleanţi trebuie să aibă mandat electoral sau să fie răspunzători politic faţă de o adunare de aleşi în regiunile şi oraşele lor. Comisia CoR responsabilă îl desemnează pe unul din membrii săi – numit raportor – să elaboreze un aviz privind propunerea legislativă, care este apoi supus la vot într-o sesiune plenară a CoR. Dacă obţine majoritate de voturi, avizul este adoptat şi transmis celorlalte instituţii ale UE.

De asemenea, CoR poate adopta, în mod proactiv, o poziţie asupra unei chestiuni specifice, prin intermediul unui aviz din proprie iniţiativă.AGERPRES

comments

comments