full screen background image

Sala de sport a Şcolii “Al. I. Cuza” Fălticeni va purta numele gimnastei Maria Olaru

Consiliul Local al municipiului Fălticeni a hotărât, astăzi, ca Sala de sport a Şcolii Gimnaziale “Alexandru Ioan Cuza” să poarte numele “Maria Olaru”.

Până acum, cei 600 de elevi ai unității au desfășurat orele de educație fizică și sport într-o sală mică, improprie, amenajată în corpul vechi.

Primarul CĂTĂLIN COMAN a menţionat că finanțarea investiției s-a făcut exclusiv cu fonduri de la bugetul local.

Finalizată în acest an, noua sală are 280 de metri pătraţi, două vestiare pentru fete şi băieţi, un vestiar pentru profesori, două grupuri sanitare şi un spaţiu de depozitare a materialelor sportive.

Structura este realizată pe un schelet metalic, cu pereţi din panouri termoizolante şi elemente de anvelopare moderne.

Sala este dotată la cele mai moderne standarde.

Primarul de Fălticeni, Cătălin Coman:

Cea care a dat numele sălii, gimnasta Maria Olaru, s-a născut pe 4 iunie 1982, în Fălticeni.

Maria a început gimnastica la vârsta de 6 ani în orașul natal, Fălticeni, pentru ca, mai apoi, la vârsta de 7 ani, să înceapă gimnastica de performanță la CSS Cetate Deva. La doar 11 ani, în 1993, este promovată în lotul de senioare, făcând față cu brio cerințelor de pregătire.
După un an de pregătire la echipa națională, staff-ul tehnic decide ca ea să fie transferată din nou la clubul Cetate Deva (în aceeași incintă cu lotul olimpic), deoarece vârsta sportivei era prea mică. În 1996 revine la lotul olimpic, dar de data aceasta în cadrul celui de junioare, aflat în București la acea vreme, un curs firesc având în vedere vârsta sportivei. În acest interval participă la Campionatele Europene de Junioare din Anglia (Birmingham), unde cucerește locul întâi la sărituri, devenind astfel Campioană Europeană. După acest Campionat European, revine la Deva și se alătură din nou lotului olimpic de senioare.

Din 1998, Maria Olaru participă la competițiile de senioare, câștigând medalia de aur cu echipa și cea de argint la sărituri, la Campionatele Europene din Rusia (Sankt Petersburg). În anul urmator, 1999, participă la Campionatele Mondiale din China (Tianjin), unde câștigă medalia de aur cu echipa, aur la individual compus, bronz la sărituri. Maria Olaru a ajuns în 3 finale pe aparate la acest campionat, și anume: sărituri (locul III), paralele (locul VI) și bârnă (locul IV). Titlul mondial la individual compus este al doilea din istoria gimnasticii feminine românești, primul fiind obținut de Aurelia Dobre în 1987 la Campionatele Mondiale de la Rotterdam, Olanda.

La Jocurile Olimpice de vară din 2000, desfășurate în Sydney, Australia, Maria a fost medaliată cu aur pe echipe și argint la individual compus.

comments

comments