full screen background image

11 martie – Mai bine

Zilele trecute am citit un articol în care un doctor neurochirurg român cu foarte multă experiență vorbește despre lucrurile care-i fac bine creierului uman. Mi-a plăcut foarte mult faptul că limbajul acestuia era accesibil oricui interesat de subiect. Pentru că se întâmplă, uneori, dacă vrei să înțelegi un articol legat de sănătate, să fii nevoit să stai cu DEX-ul permanent la îndemână și tot nu înțelegi mare lucru.
Vorbește domnul doctor despre lucruri simple, de mare folos funcționării optime a creierului. La îndemână pentru marea majoritate, de la prima oră a dimineții, până la cea de culcare.

„Creierul are nevoie de aer curat, de mâncare sănătoasă, fără grăsime, dar cu un dulce bun, precum mierea. Creierului îi place ciocolata, are nevoie de apă, dar cel mai mult și mai mult îi place zâmbetul”. E afirmația medicului care peste 50 de ani a operat creiere.

Știu că unii gândesc că e greu să respecți toate sfaturile medicului într-o lume nebună, mereu tânguitoare când vine vorba de timp, mereu pesimistă când vine vorba de relații, știutoare a tuturor relelor alimentare care o pot afecta și mai puțin dispusă de a mai vedea frumosul și simplitatea în lucruri.

Dar chiar puteam face mai multe în privința stării de bine a creierului nostru, fără consum de sumedenie de timp, de bani, de relații.

Pe scurt: dimineața ar trebui începută cu ferestre larg deschise. Și chiar dacă nu-ți faci timp 5 minute să-ți întinzi mușchii și oasele care-au stat aproape nemișcate de-a lungul nopții, faptul că-ți prepari cafeaua în aer mai curat, e un plus. Înainte însă de cafea, micul dejun. Și dacă ai reușit deja să te convingi că nu ești capabil să înghiți nimic dimeața, oricât ți-ai dori (ceea ce este total neadevărat, dacă mă întrebi pe mine) străduiește-te măcar să înghiți apă. La temperatura camerei. Nu un pahar, cum poate știai deja, ci două: primul pentru a evacua dejectele tubului digestiv, al doilea pentru că apa intră în circulație și pune «locomotiva» în mișcare.

Cu speranța că totuși ai luat micul dejun, poți pleca la serviciu. Recomandabil fără a sta cu ochii în gadgeturi. Sunt minunate pentru a oferi informații, dar complet contraindicate pentru socializarea directă, de care ai atâta nevoie. La prânz nu-ți umple stomacul, pentru că-i dai sângelui prea multă treabă și nu mai ajunge suficient la creier. Drept urmare, te va lua somnul. Și zâmbește cât mai mult. Chiar și atunci când își este greu…

Mănâncă ciocolată neagră, iubește, respiră, zâmbește. Fără excese! Și totul poate fi mai bine.

comments

comments