full screen background image

6 martie – Autostrăzile și Miorița

Zilele trecute, românii au primit răspunsul la lamentările permanente în privința faptului că petrec ore întregi în trafic… Un răspuns memorabil, zic eu, din partea domnului Dragnea: “Economia a crescut într-un ritm mai mare decât putem dezvolta drumurile.” De data asta, chiar se potrivește zicerea românească “S-a întâlnit hoțul cu prostul…” Mi s-a părut că este atât de mult cinism în răspunsul domnului Dragnea și atâta desconsiderare pentru ceilalți, pe care îi consideră limitați, încât m-a lăsat atunci fără cuvinte…

În aproape trei ani de mandat, s-au făcut 15 kilometri de autostradă în 2017, 60 în 2018. De ce doar atât? Pentru că ne-a luat prin suprindere creșterea vertiginoasă a economiei! Păi, da! Nu le putem avea pe toate… și economie înfloritoare și autostrăzi.

Ascultându-l pe Dragnea, mi s-a conturat însă în gând o imagine bucolică: o turmă de mioare, care merge agale pe drum. Nu e o autostradă, căci dacă ar fi, n-ar mai putea să se deplaseze pe acolo turma cu ciobanul ei. E un drum plin de gropi, surpat pe alocuri, numai bun de transhumanță. Iar mioarele merg așa… șontâc, șontâc, în ritmul pe care îl impune ciobanul, care spune din fluier nu doine, ci povești.
Ai crede că sunt de adormit copiii, dar de fapt sunt de asigurat starea de transă a mioarelor de partid, bineînțeles… Dacă se nimerește vreuna care să nu fie atinsă de poveștile magice ale fluierului și-și dorește să rupă ritmul, este oprită de cele care merg agale, urmându-l îndeaproape pe cioban. Și este împinsă eventual într-o surpătură din marginea drumului. Așa că turma continuă să meargă agale, având astfel timp să admire de o parte și alta a drumului cât de frumos înflorește economia.

Cum vi se pare imaginea?… Supărător de bucolică, așa-i?!

Ceea ce este cel mai frustrant în această imagine e faptul că toate mioarele sunt conștiente de faptul că ciobanul cu pricina nu are ce căuta în fruntea turmei. E conștientă că fluierul sună fals, că trebuie schimbat drumul, că trebuie schimbată direcția, că imaginile cu economia înfloritoare sunt doar recuzită de cea mai proastă calitate. Și totuși nu se unesc mai mulți să ia un sprint și să rupă ritmul. Cred că li se trage din vremuri străvechi, din vremea celebrei doine, pe care ciobanul sigur nu a studiat-o… dar oile da.

comments

comments