full screen background image

Tudorel Toader ar urma să prezinte astăzi premierului proiectul de modificare a OUG 7 privind legile justiţiei

Ministrul Justiţiei Tudorel Toader ar urma să prezinte vineri premierului proiectul de modificare a OUG 7 privind legile justiţiei, pe care ulterior îl va trimite Consiliului Superior al Magistraturii. Conform ministrului, proiectul este conform propunerilor rezultate în urma întâlniri avute cu reprezentanţii magistraţilor.

“”Mâine, voi prezenta doamnei prim-ministru proiectul de OUG pe care îl voi trimite la Consiliul Superior al Magistraturii pentru consultare şi pentru a emite avizul consultativ. Apoi problemele de oportunitate a legiferării se discută la nivelul alianţei de guvernare”, a declarat Tudorel Toader joi seară, la Antena 3.

El a precizat că proiectul este elaborat în sensul celor discutate de premierul Dăncilă cu preşedinta Consiliului Superior al Magistraturii, cu Asociaţia Magistraţilor din România, Uniunea Naţională a Judecătorilor din România, Asociaţia Procurorilor din România, Inspecţia Judiciară şi Secţia specială de anchetare a magistraţilor.

“La ce se referă modificările? La cele convenite de doamna premier: abrogarea articolului 54, articol care în principal prevede acum faptul că judecătorii, alături de procurori, pot deveni procurori de rang înalt şi că avizul nu îl mai dă Secţia pentru procurori, ci plenul CSM. Se abrogă deci articolul 54, se revine la prevederea anterioară, că doar procurorii pot deveni procurori de rang înalt, că avizul îl va da în continuare Secţia de procurori a CSM. În al doilea rând, se rezolvă diferenţele salariale pentru IT-iştii din domeniul judiciar”, a explicat Tudorel Toader.

În al treilea rând, a adăugat ministrul, se elimină două corelări legislative referitoare la competenţele Inspecţiei Judiciare, referitor la cei care nu mai au dreptul de declanşare a procedurii disciplinare.

Toader s-a declarat convins că săptămâna viitoare Guvernul va adopta modificările propuse, dând asigurări că imediat după aceasta va declanşa procedura de selecţie pentru posturile vacante.

OUG 7 de modificare a legilor justiţiei a fost criticată vehement de magistraţi şi a determinat proteste alea cestora, inclusiv suspendarea activităţii. Cei mai vehemenţi dintre criticii actului normativ, printre care şi DNA, au cerut abrogarea acestei, ca unică soluţie de deblocare a situaţiei.

comments

comments