full screen background image

Alegeri parlamentare în Republica Moldova: Partidul lui Dodon, pe primul loc

Partidul Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM) a obţinut 31,41% din voturi, urmat de Blocul Electoral ACUM (Platforma DA şi PAS) cu 26,06%, potrivit datelor prezentate de Comisia Electorală Centrală luni, la ora 07:00, după procesarea a 97,29% din procesele verbale, informează Radio Chişinău.

Totodată, pentru Partidul Democrat şi-au dat votul 24,05% din alegători, iar pentru Partidul Politic ‘Şor’ – 8,49%.

Scorul electoral al celorlalţi 11 concurenţi electorali este sub pragul de accedere în Parlament de 6%. Astfel, Partidul Comuniştilor obţine 3,8%, Partidul Politic Partidul Nostru – 2,9%, iar Partidul Liberal, obţine 1,24% din sufragii. Celelalte formaţiuni au acumulat sub 1%.

Pentru prima dată în Republica Moldova, cei 101 deputaţi sunt aleşi în baza sistemului electoral mixt, o combinaţie între sistemul reprezentării proporţionale şi cel majoritar.

Pentru 50 de deputaţi s-a votat, ca şi până acum, pe liste de partid. Iar 51 de deputaţi sunt aleşi în cadrul a 51 de circumscripţii uninominale, câte un deputat pentru fiecare circumscripţie.

La alegerile din 24 februarie, prezenţa la urne a fost de peste 49% din alegătorii înscrişi pe liste sau circa 1 milion 451 mii de votanţi.AGERPRES

comments

comments