full screen background image

OUG privind legile justiţiei şi procurorul european, publicate în Monitorul Oficial

Ordonanţele de Urgenţă privind legile justiţiei şi desemnarea procurorului european au fost publicate miercuri în Monitorul Oficial.

Potrivit OUG care modifică legile justiţiei, procurorul general, şefii DNA, DIICOT, adjuncţii acestora şi şefii de secţii sunt numiţi de Preşedintele României, la propunerea ministrului justiţiei, cu avizul Plenului Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au începlinit funcţia de judecător sau procuror, pe o perioadă de 3 ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată. Este scoasă cerinţa de vechime de 10 ani pentru aceştia.

Procurorii nu pot fi delegaţi în funcţiile de conducere din parchete pentru care Preşedintele României face numirea, mai stabileşte actul normativ.

„Ori decâte ori Codul de procedură penală sau alte legi speciale fac trimitere la «procurorul ierarhic superior» în cazul infracţiunilor de competenţa Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie, prin acesta se înţelege procurorul şef al secţiei, inclusiv în cazul soluţiilor dispuse anterior operaţionalizării acesteia”, mai prevede ordonanţa. Acest articol nu fusese anunţat de către ministrul Justiţiei.

La articolul referitor la atribuţiile Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie, este introdus un nou alineat, care stabileşte ca atribuţie şi “exercitarea şi retragerea căilor de atac în cauzele de competenţa Secţiei, inclusiv în cauzele aflate pe rolul instanţelor sau soluţionate definitiv anterior operaţionalizării acesteia potrivit OUG 90/2018 privind unele măsuri pentru operaţionalizarea Secţiei pentur investigarea infracţiunilor din justiţie”.

Ministrul Justiţiei Tudorel Toader a anunţat, marţi, adoptarea unei OUG privind legile justiţiei care stabileşte că funcţiile de conducere din Ministerul Public pot fi ocupate şi de procurori care au fost judecători şi că persoanele aflate în prezent în aceste funcţii cu delegare le mai pot ocupa 45 de zile. Pentru funcţiile de conducere din Ministerul Public, avizul va fi dat de plenul CSM.

De asemenea, a fost adoptată şi OUG care stabileşte modalitatea de desemnare a procurorului european din partea României.

Ordonanţa prin care se modifică legile justiţiei a fost criticată vehement de opoziţie, dar şi de Secţia pentru procurori a CSM, DNA, DIICOT, procurorul general Augustin Lazăr şi asociaţiile magistraţilor.

Totodată, Comisia Europeană a anunţat miercuri că urmăreşte cu îngrijorare ultimele evoluţii privind statul de drept în România ca urmare a modificărilor aduse legilor justiţiei şi că va cere explicaţii guvernului român în acest sens.

Toader a prezentat marţi, la finalul şedinţei de Guvern, mai multe modificări realizate prin Ordonanţă de Urgenţă şi care privesc legile justiţiei. Astfel, funcţiile de conducere din cadrul Ministerului Public nu mai pot fi ocupate prin delegare.

“Mai există o modificare destul de importantă, referitoare la funcţiile de conducere de rang înalt din cadrul Ministerului Public, că e procuror general, că e adjunct, că e procuror şef la DNA, DIICOT, şef de secţie, toţi ceilalţi, funcţii care, potrivit legii în vigoare, potrivit legii anterioare, deci înainte de modificare, pentru aceste funcţii se prevede un mandat fix cu o durată de trei ani, mandat care poate fi reinvestit, dar reinvestirea nu înseamnă nici prelungire, nici conferirea unui nou mandat, al doilea mandat se poate ocupa numai în condiţiile legii şi până aici nu este nimic nou. Ce aduce ordonanţa cu caracter de noutate? (…) Aceste funcţii nu pot fi delegate, ele se ocupă şi trebuiesc ocupate numai în condiţiile legii”, a afirmat ministrul Justiţiei.

El spune că în prezent sunt multe funcţii de conducere ocupate prin delegare, precizând că acest lucru nu este normal.

“Din păcate, astăzi când vorbim, multe funcţii de procurori, funcţii de conducere de rang înalt, sunt ocupate prin delegare ceea ce nu este normal pentru că legea spune în condiţiile legii. Sigur că astăzi când vorbim sau mâine când apare Ordonanţa în Monitor avem astfel de funcţii ocupate prin delegaţie. Avem la finalul Ordonanţei o normă tranzitorie care spune că cei delegaţi astăzi rămân în funcţie timp de 45 de zile, dar în 45 de zile ele trebuiesc ocupate prin procedura legală, în condiţiile legii”, a explicat Tudorel Toader.

El a precizat că o altă modificare se referă la faptul că acest funcţii de conducere din cadrul Ministerului Public vor putea fi ocupate şi de către judecători care au fost procurori.

“Potrivit Ordonanţei, pot candida procurorii care îndeplinesc condiţiile legii, nu se poate altcumva, dar pot candida şi judecători care au fost procurori. Prin urmare cineva cu experienţă din sistemul Ministerului Public, cineva care la momentul adoptării Ordonanţei, intrării în vigoare, are roba de procuror sau a avut cândva robă de procuror adică are experienţă în managementul şi în problemă internă, în problemele de funcţionare, organizare a Ministerului public, prima modificare aşadar cu privire la potenţiali candidaţi se referă la posibilitatea ocupării funcţiilor de procuror de rang înalt şi de către judecătorii care au fost mai devreme sau mai de demult, care au fost procurori”, a spus Toader.

El a precizat că în aceste cazuri se modifică şi competenţa de emitere a avizului consultativ, care până în prezent era dat de către Secţia de Procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, iar de acum încolo competenţa avizului consultativ va aparţine Consiliului Superior al Magistraturii.

comments

comments