full screen background image

Consiliul Județean va atribui operarea depozitului de deșeuri de la Moara unui operator privat

Comitetul pentru Situații de Urgență Suceava a decis să delege Consiliul Județean pentru operaționalizarea depozitului ecologic de deșeuri de la Moara.

Hotărârea a fost posibilă în urma stabilirii unui memorandum al Ministerului Dezvoltării, care permite atribuirea pe o perioadă limitată a acestui serviciu către un operator privat.

Prefectul Sucevei, MIRELA ADOMNICĂI, a calificat actuala situație ca “o stare care poate genera o situație de urgență”, având în vedere că cele 5 depozite temporare de deșeuri sunt la capacitatea maximă.

Adomnicăi: “Sunt îndeplinite condițiile unei stări generatoare de situații de urgență. În județul Suceava avem, în mod fericit, un depozit conform, care are o autorizație eliberată de Agenția pentru Protecția Mediului, la sfârșitul anului trecut. Avem și un operator desemnat care este, într-adevăr, contestat în instanță. Avem cadrul legal, trebuie asumată răspunderea de către CJ că este o soluție temporară, până la finalizarea în instanță a soluționării contrestațiilor, că vor fi respectate tarifele maximale stabilite prin proiect și respectat fluxul deșeurilor, se va merge cu colectare selectivă, sortare și tratare a deșeurilor în instalații”.

Vicepreședintele Consiliului Județean, VIOREL SEREDENCIUC, a precizat că licitația pentru desemnarea operatorului de la Moara – câștigată de firma “Florconstruct” – a fost contestată în instanță și că încă nu a fost dat verdictul final.

Directorul Agenției pentru Protecția Mediului Suceava, VASILE OȘEAN, a menționat că actualele depozite temporare nu sunt conforme, fiind ocupate cu 544.000 de tone de deșeuri și că se impune deschiderea depozitului ecologic de la Moara.

Directorul Gărzii de Mediu Suceava, Adriana Iordache, a declarat: “Pentru spațiile de stocare temporare s-au emis autorizații de mediu, de APM, începând din 2014, cu condițiile impuse de a reloca deșeurile stocate în termen de 6 luni de la punerea în funcțiune a depozitului Moara. În spațiul de stocare temporară Fălticeni cantitatea depozitată este 120.128 metri cubi, depășită capacitatea autorizată, la Rădăuți – 71.758 metri cubi, atinsă capacitatea, la Ipotești – 229.948 metri cubi, APM a dispus suspendarea autorizației de mediu, la Gura Humorului – 56.416 metri cubi și la Ilișești – 155.550 metru cubi. Cantitatea totală este de 633.803 metri cubi”.

Consiliul Județean va informa săptămânal prefectul județului, în calitate de președinte al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, cu privire la stadiul măsurilor aplicate.

De asemenea, Agenția pentru Protecția Mediului, Serviciul Comisariatul Județean Suceava din cadrul Gărzii Naționale de Mediu, Direcția de Sănătate Publică Suceava, Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor și Sistemul de Gospodărire al Apelor vor monitoriza permanent și vor informa prefectul județului Suceava despre situația generată la nivelul județului Suceava.

În depozitul de la Moara vor ajunge aproximativ 80% din deșeurile din județul Suceava.

comments

comments