full screen background image

Bugetul Sucevei poate susţine doar jumătate din suma cerută de unităţile de învăţământ

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a participat la o primă dezbatere pe buget cu reprezentanții unităților de învățământ, directori şi contabili şefi din subordonarea primăriei.

Lungu speră ca bugetul local să fie aprobat pe 7 sau 8 martie, dar a atras atenția că solicitările sunt mult prea mari pentru puterea bugetului local.

Unităţile de învăţământ preuniversitar au cerut, în total, 74,5 milioane de lei, dar bugetul Sucevei poate oferi doar ceva mai mult de jumătate, adică aproape 40 de milioane.

“Bugetul total pentru şcoli este de 39.686.124 de lei mai mare, cu12.1% față de anul trecut. Bugetul pentru reparații şi investiții este de 15.800.727 de lei, adică 39,81% din total buget, mai mare cu 12,89% față de anul 2018”, a precizat Lungu.

În buget sunt prinse investiții importante pentru asigurarea unei baze materiale necesare pentru performanță în învățământ: Corp laboratoare Colegiul Naţional “Petru Rareş” – 2.000.000 de lei; Mansardare Şcoala Generală nr. 10 – 1.200.000 de lei; Sală gimnastică Colegiul Naţional “Spiru Haret “- 1.200.000 de lei; Grădiniță cu Program Prelungit “Mihai Eminescu” – 1.000.000 de lei; Mansardare Şcoală Generală nr. 8 – 600.000 de lei.

Lungu a mai spus că municipalitatea are depuse proiecte pe fonduri europene pe Axa 4.5 – “Creșterea calității infrastructurii educaționale relevante pentru piața forței de muncă “, cum ar fi cele de la – Colegiile Tehnice “Petru Muşat” (690.000 de lei) şi de Industrie Alimentară (686.000 de lei), care să permită asigurarea condițiilor pentru învățământul dual.

“Au fost discutate şi alte probleme referitoare la reducerea cheltuielilor cu utilitățile sau asigurarea pazei unităților de învățământ”, a mai declarat Lungu.

Primarul Sucevei s-a plâns conducerilor de școli că nu-i convoacă pe consilierii locali la ședințele Consiliilor de Administrație şi a cerut directorilor de grădinițe să înscrie cu prioritate copiii din municipiul reședință și apoi pe cei din comunele limitrofe.

“Sunt Primării, ca Șcheia și Ipotești, care pot să-și facă grădinițe cu program prelungit, Șcheia are buget cât Suceava, n-au decât să-și facă grădinițe. Nu e rea-voință, dar ne apărăm interesele orașului nostru, vom face o analiză pe tema asta”, a spus Lungu.

comments

comments