full screen background image

Platanul falnic din Câmpeni, în competiția Arborele European al Anului

„Copacul Centenarului României”, Platanul falnic din Câmpeni a intrat, oficial, în competiţia pentru Arborele European al Anului.

În concursul „Arborele European al anului” se caută arborele cu cea mai frapantă poveste. Votarea se desfășoară până pe 28 februarie 2019, pe site-ul treeoftheyear.org. În cursul votării, trebuie marcați întotdeauna doi candidați. În ultima săptămână (de la 22 la 28 februarie), votarea este secretă și pe site nu găsiți numărul curent de voturi.

Arborele poate fi votat AICI.

Platanul falnic din Câmpeni este inclus în competiţie alături de alţi 14 arbori din tot atâtea ţări europene. După o săptămână de la deschiderea sesiunii de vot, arborele din Câmpeni are peste 4.200 de voturi.

Pe pagina de vot este prezentată şi o scurtă poveste a copacului în vârstă de aproape 200 de ani: „La începutul anului 2018, la iniţiativa autorităţilor locale, i-a fost sculptat în scoarţă marcajul de tăiere. Comunitatea s-a unit în jurul arborelui şi s-a luptat pentru salvarea sa, transformându-l într-un simbol al iubirii pentru natură şi unitate, atât pentru comunitatea din Munţii Apuseni, dar şi pentru toţi românii. În cinstea Centenarului României, Platanus hibrida a primit titlul de ”.

„În concursul Arborele European al anului căutăm arborele cu cea mai frapantă poveste. Rezultatele competiţiei vor fi publicate într-un cadru festiv, iar câştigătorul va fi premiat, pe data de 19 martie 2019, la Bruxelles”, susţin organizatorii competiţiei, Environmental Partnership Association. Aceasta este o grupare de şase fundaţii din Bulgaria, Republica Cehă, Ungaria, Polonia, România şi Slovacia, care sprijină proiectele orientate asupra protecţiei mediului şi stimulării implicării comunităţilor locale.

Copacul din capitala Ţării Moţilor a câştigat competiţia naţională, organizată în perioada 3 octombrie – 23 octombrie 2018, după ce a primit primit cele mai multe voturi online în raport cu ceilalţi cinci arbori seculari incluşi în concurs. Propunerea platanului din Câmpeni, copac aflat în pericol de dispariţie datorită dezvoltării urbane, a venit din partea Stanei Drăgoiu, avocat şi susţinător al mediului înconjurător. Arborele din Câmpeni a devenit un fel de simbol al oraşului. În trecut, oamenii îşi dădeau în trecut întâlnire ”la platan”.

În epoca comunistă, lângă platan a fost construit un cinematograf. Proiectanţii şi constructorii au avut mare grijă să fie ocrotit. Astfel, la umbra platanului, au continuat să fie spuse poveştile mai multor generaţii. Administraţia locală ar fi intenţionat să îl taie pentru că afecta lucrările de modernizare a clădirii casei de cultură a oraşului.

Dimensiunile platanului sunt următoarele: circumferinţa trunchiului – 4,60 m; diametrul trunchiului – 1,40 m; diametrul coroanei – 24 m; înălţimea copacului – 21 m.

„Sensul Arborelui european al anului este de a atrage atenţia asupra arborilor care reprezintă o bogăţie naturală şi culturală importantă ce ar trebui să fie preţuită şi protejată. În cadrul Arborelui european al anului, spre deosebire de alte competiţii, nu este importantă frumuseţea, ci povestea de viaţă şi legătura cu oamenii”, mai susţin organizatorii competiţiei europene.

comments

comments