full screen background image

FSLI: Ministerul Educației vrea copii bolnavi și obezi în școli, prin eliminarea orelor de educație fizică din învățământul primar

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ solicită Ministerului Educației Naționale să anuleze proiectul de ordin prin care se propune eliminarea totală a orelor de educație fizică de la clasele pregătitoare și I, precum și a unei ore de la clasa a II-a, urmând ca în locul acestora să apară disciplina “joc și mișcare”, care va fi predată de învățătoare. Prin acest proiect de ordin, Ministerul Educației Naționale nu face altceva decât să încurajeze lipsa mișcării, un regim de viață nesănătos și creșterea obezității în rândul elevilor din România. În plus, prin această propunere Ministerul Educației Naționale trimite în șomaj cel puțin 1.500 de profesori de sport.

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ atrage atenția asupra propunerii Ministerului Educației Naționale prin care se dorește modificarea planurilor-cadru din învățământul primar. Concret, printr-un proiect de ordin de ministru, se dorește eliminarea a: 2 ore/ săptămână de educație fizică la clasa pregătitoare, 2 ore/ săptămână la clasa I și 1 oră/ săptămână la clasa a II. Printr-un simplu ordin, Ministerul Educației Naționale afectează sănătatea elevilor noștri și încurajează obezitatea în rândul acestora!

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ reamintește ministrului Educației Naționale faptul că, potrivit studiilor, în România, 1 din 4 copii suferă de obezitate. Datele Organizației Mondiale a Sănătății de supraveghere a obezității copiilor din Europa (COSI) indică pentru România, la copiii de 8 ani, o prevalență a obezității de 11,6% și a supraponderabilității de 26,75 %. Prin urmare, avem nevoie de ore de educație fizică în școli, altfel vom avea copii obezi sau cu alte afecțiuni.

Un alt efect negativ al acestui ordin este concedierea cel puțin 1.500 de profesori de sport, din unitățile școlare din întreaga țară. Colegii noștri vor fi pur și simplu trimiși acasă, în șomaj, în condițiile în care sistemul de învățământ are nevoie de personal didactic calificat și de programe care să încurajeze sportul și mișcarea de la vârste cât mai mici. Înlocuirea profesorilor de sport cu învățătoarele reprezină o formă mascată de reducere a costurilor din educație, deși guvernanții s-au lăudat cu creșterea fondurilor pentru acest sistem.

“Ministrul Educației Naționale trebuie să retragă de urgență acest proiect de ordin cu consecințe negative asupra sănătății elevilor, dar și asupra cadrelor didactice care vor rămâne fără loc de muncă. Suntem atât de săraci încât nu ne mai preocupă sănătatea și dezvoltarea armonioasă a elevilor și ne gândim să facem economie pe spatele copiilor, afectându-le viața? Este o cale greșită și MEN trebuie să răspundă prin anularea acestui proiect. În plus, ce soluții vor avea colegii noștri forțați să plece din sistemul de învățământ? Este evidentă lipsa consultării unor specialiști, înainte de a se face această propunere, prin care se dorește doar reducerea bugetului pentru educație”, a declarat Simion Hancescu, președinte FSLI.

comments

comments