full screen background image

8 februarie – La somn

Zilele trecute, adolescentul familiei mi-a zis că o invidiază pe Chi-Chin, cea a cărei preocupare principală este somnul. În ordinea descrescătoare a timpului acordat altor activități, după somn urmează joaca și apoi mâncatul. E drept că printre aceste activități strecoară și grija pentru igiena personală. Probabil ați bănuit că Chin-Chin este pisica alintată a familiei.

Mi-aduc aminte că și eu, la vârsta adolescenței, încercam mental să mă pun în pielea diverselor vietăți și tare mi-ar fi plăcut să pot zbura. Asta pentru că de mică mi-au plăcut călătoriile. Fiu-miu, pare-se, îmi moștenește imaginația, dar nu și preferințele. El nu-și dorește încă să zboare departe, ci-și dorește să doarmă. Cât mai mult. Dacă se poate cât o pisică. Și uite așa, am identificat o nevoie. Aceea de a dormi mai mult.
Cunoscătoare a beneficiilor somnului, firesc că am stabilit un program în această privință. Doar că proiectele de la școală, temele și, nu în ultimul rând, intensa viață socială a adolescentului, fac ca uneori acest program să rămână doar pe hârtie.

Mă gândesc că așa cum se întâmplă în cazul tuturor regulilor, și explicarea regulii orelor de somn reluată mai apăsat, ar putea ajuta. Deci hai să vedem de ce un preșcolar de 3-5 ani are nevoie de 10-15 ore de somn, un școlar de 6-13 ani de 9-11 ore de somn, iar un adolescent de 14-17 ani de 8-10 ore de somn…

Pentru că în perioada somnului este secretat hormonul de creștere, esențial pentru dezvoltarea țesuturilor și a mușchilor. Iar creșterea este foarte importantă în perioadele menționate. Nimeni nu-și dorește să fie piticul grupului… Și reparația organelor, țesuturilor și a mușchilor apare tot în timpul somnului, așa cum și faptul că somnul este foarte important pentru consolidarea amintirilor pe termen lung este un lucru de luat în seamă.

Lipsa orelor de somn conduce la rezultatele mai slabe la școală, pentru că duce la o atenție scăzută și o creștere a impulsivității, la scăderea imunității și în consecința la îmbolnăviri frecvente.

Iar dacă poveștile de noapte bună sunt înlocuite cu poveștile ce îmbracă forma jocurilor, conversaților prelungite pe gadgeturi, e și mai nociv. Pentru că lumina emisă de acestea suprimă nivelul de melatonină din creier (hormonul care induce somnul).

Deci, dragilor, de la pitici la adolescenți, dornici de activități prelungite la ceas de seară… Somnul nu este o invenție a adulților sau a pisicilor somnoroase. E un proces firesc și necesar, dacă vrem să fim eficienți de-a lungul unei zile, să performăm în ceea ce ne propunem, să fim sănătoși și păstrători de amintiri pe termen lung. Iar după somn, e timp pentru toate… socializare, învățare, bucurie.

comments

comments