full screen background image

ANRE a aprobat metodologia de stabilire a preţului reglementat al energiei pentru populaţie

Comitetul de reglementare al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE) a aprobat vineri ordinul privind metodologia de stabilire a preţului energiei electrice vândute de producători pe bază de contracte reglementate şi a cantităţilor de energie electrică din contractele reglementate încheiate de producători cu furnizorii de ultimă instanţă, potrivit unui comunicat al instituţiei, remis AGERPRES.

“Metodologia face parte din pachetul de reglementări aplicabile în perioada 1 martie 2019-28 februarie 2022, care au ca obiectiv asigurarea furnizării de energie electrică pentru clienţii casnici ai furnizorilor de ultimă instanţă, în condiţii reglementate. (…) Aplicarea prevederilor Metodologiei nu va conduce la creşteri de preţuri la energia electrică furnizate clienţilor finali casnici care optează pentru furnizarea în regim reglementat în perioada 01.03.2019 – 28.07.2022”, se arată în comunicat.

Acest act normativ face parte din pachetul de reglementări secundare privind implementarea OUG 114/2018.

Propunerea ANRE prevedea ca Hidroelectrica şi Nuclearelectrica să livreze către piaţa reglementată până la 65% din producţie, la un preţ cu 5% în plus faţă de costurile de producţie.

Joi, Bogdan Badea, directorul general al Hidroelectrica, a afirmat că metodologia propusă de ANRE nu respectă prevederile OUG 114/2018, în condiţiile în care creează discriminare între producători.

“Aşteptăm să vedem cum va fi transpusă ordonanţa. Practic, transpunerea ţine de ANRE. Există o metodologie în dezbatere publică. În opinia mea, este mult de lucru astfel încât să se transpună întru totul principiile din OUG 114 întrucât acolo scrie că este un efort pe care toţi producătorii trebuie să îl facă, nu doar unii. Sunt elemente care trebuie clarificate”, a susţinut Badea.

El a spus că Hidroelectrica ar putea renunţa la planul de investiţii de un miliard de euro pentru următorii cinci ani, din această cauză.

Badea a subliniat şi faptul că Hidroelectrica va fi obligată să livreze până la 65% din producţia de energie la preţ reglementat nu către clienţii finali casnici, ci către furnizorii lor. Aceştia sunt Enel, E.ON, CEZ şi Electrica.

“Atât noi, cât şi Nuclearelectrica, suntem cei mai afectaţi, pentru că doar pentru aceşti doi producători s-a impus obligaţia de a da până la 65%. Nu aş putea să dau cifre, pentru că nu ştim cum va arăta metodologia. Am spus punctele de vedere la ANRE, am spus ceea ce considerăm că nu este corect, ceea ce credem noi că nu respectă principiile unei economii de piaţă. Zona de producere este o zonă pur concurenţială”, a continuat Badea.

El a arătat că o astfel de metodologie va penaliza practic companiile care s-au eficientizat, în condiţiile în care, înainte de insolvenţă, energia produsă de Hidroelectrica nu era cea mai ieftină, iar compania a ajuns la aceste rezultate în urma unui proces riguros de reorganizare.

“Dacă ar fi să mergem pe un scenariu pesimist să dăm 65% din producţia de energie electrică la un preţ reglementat care din păcate la noi se calculează pe cost plus, cu alte cuvinte am fost penalizaţi prin această metodologie că ne-am făcut restructurarea internă, că ne-am eficientizat costurile, atunci este foarte posibil ca veniturile companiei să scadă foarte mult, profitabilitatea să scadă foarte mult şi chiar să există presiune pe cash-flow-ul companiei, ceea ce nu s-a întâmplat în ultimii ani”, a mai spus Badea. AGERPRES

comments

comments