full screen background image

Asociația “MIELOPRO” se raliază acțiunilor pentru celebrarea Zilei Mondiale de luptă împotriva cancerului

Cu ocazia zilei de 4 februarie, Asociația Pacienților cu Neoplazii Mieloproliferative „MIELOPRO”, organizație dedicată reprezentării bolnavilor cu această patologie, membră a FABC (Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer), se raliază acțiunilor tuturor organizațiilor naționale și internaționale pentru celebrarea Zilei Mondiale de luptă împotriva cancerului, a anunţat Radu Vasile Ianovici, vicepreşedinte al Asociaţiei “MIELOPRO”.

Ziua Mondială de luptă împotriva cancerului este parte componentă a Campaniei Mondiale de luptă împotriva cancerului, campanie lansată după Summit-ul Mondial de luptă împotriva cancerului în Noul Mileniu ce s-a desfășurat pe 4 februarie 2000.

Prima celebrare a Zilei Mondiale de luptă împotriva cancerului a fost pe 4 februarie 2006. De atunci, în fiecare an pe 4 februarie, Organizația Mondială a Sănătății și Agenția pentru Cercetare în Domeniul Cancerului (IARC) sprijină Uniunea pentru Controlul Internațional al Cancerului (UICC) în promovarea căilor de reducere a incidenţei cancerului.

Uniunea pentru Controlul Internațional al Cancerului (UICC) este cea mai mare organizație internațională de luptă împotriva cancerului, cu peste 900 de organizații membre din 155 țări, reprezentând unele dintre cele mai mari societăți de cancer, ministere ale sănătății, institute de cercetare, centre de tratament și grupuri de pacienți.

Pentru obţinerea unui impact de lungă durată, campanile se desfăşoară pe mai mulţi ani. 2019 marchează lansarea campaniei de 3 ani (2019-2021) desfăşurată sub deviza ”Eu sunt şi eu voi fi.” ce pune accent pe puterea acțiunii individuale de a influența viitorul.

“Așa cum cancerul afectează pe oricine în diferite moduri, fiecare are puterea de a acționa pentru reducerea impactului pe care această boală devastatoare îl are asupra individului, familiei acestuia și comunității, în prezent și în viitor. Ziua Mondială de luptă împotriva cancerului este ocazia ca fiecare dintre noi să reflecteze asupra a ceea ce putem face, să ne luăm un angajament și să aplicăm măsurile necesare. Orice am alege fiecare dintre noi, acțiunile noastre vor face o diferență în lupta împotriva cancerului”, transmite Ianovici.

• 9,6 milioane de oameni mor în fiecare an de cancer
• cel puţin 1/3 din cancere pot fi prevenite
• cancerul reprezintă a 2-a cauză de deces în întreaga lume
• 70% din decesele cauzate de cancer apar în ţările cu venituri mici-medii
• până la 3,7 milioane de vieţi ar putea fi salvate în fiecare an prin punerea în
aplicare a unor strategii adecvate de prevenire, depistare precoce şi tratament
• costurile anuale asociate cancerului sunt estimate la 1,16 trilioane dolari US.

Semne şi simptome de alarmă:
tumefacţii, tumorete, noduli, adesea nedureroase, care cresc progresiv
tuse persistentă, dificultăţi de respiraţie sau de înghiţire
modificări ale tranzitului intestinal: constipaţie / diaree/ alternanţă de constipaţie cu diaree; prezenţa de sânge în scaun
apariţia unor sângerări anormale cu diverse localizări
pierderea inexplicabilă şi neintenţionată în greutate într-o perioadă scurtă de timp (câteva luni)
oboseala şi lipsa severă de energie
durere inexplicabilă, continuă sau tranzitorie (care dispare şi revine)
apariţia unei aluniţe noi sau modificarea aspectului uneia vechi: modificări în dimensiune, formă sau culoare; crustă sau sângerări
tulburări de urinare
modificări neobișnuite ale sânilor: schimbări în dimensiune, formă; noduli; modificări ale pielii; durere
pierderea poftei de mancare
o rană / ulceraţie la nivelul gurii /pielii, care nu se vindecă
transpiraţii nocturne abundente

Cancerul poate fi cauzat de o serie de factori diferiți; în timp ce anumiți factori nu pot fi modificați (vârsta, terenul genetic, sistemul imunitar), aproximativ o treime din cazurile de cancer pot fi prevenite prin reducerea riscurilor comportamentale și dietetice.

Factori influenţabili:
alcoolul – poate crește riscul a șase tipuri de cancer (intestinal, sân, gură, faringe și laringe, esofag, ficat și stomac; riscul creşte proporţional cu cantitatea consumată dar e prezent şi la cantităţi moderate
excesul de greutate a fost legat de un risc crescut de a dezvolta 12 tipuri diferite de cancer
dietele și aportul nutrițional (în special alimentația bogată în carne roșie, carnea procesată, alimentele sărate și cantitatea redusă de fructe și legume)
chimicale: nitraţii şi conservanţii pe bază de nitraţi (ex: hot-dog, cărnuri procesate); grătarul – creează chimicale mutagene în hrană; pesticidele.
tutun – fumul de tutun conține cel puțin 80 de substanțe cancerigene diferite (agenți cancerigeni). Atunci când fumul este inhalat, substanțele chimice intră în plămâni, trec în fluxul sanguin și sunt transportate în întregul corp; ca urmare tutunul cauzează nu numai cancer pulmonar și al gurii, dar este, de asemenea, legat de multe alte tipuri de cancer; în prezent, consumul de tutun este responsabil pentru aproximativ 22% din decesele cauzate de cancer.
radiații ionizante:
– radiațiile ultraviolete: expunerea prelungită și neprotejată la soare sau în solare; persoanele cu
– pielea deschisă, cu o multitudine de alunițe sau care au antecedente familiale de melanom sau
– alt cancer de piele, prezintă cel mai mare risc.
– radiaţiile X – expunerea excesivă la examene imagistice radiologice
pericole la locul de muncă – lucrătorii din industria chimică de coloranți au o incidență mai mare decât cea normală a cancerului de vezică urinară. Azbestul este o cauză binecunoscută a unui cancer numit mezoteliom.
infecție – agenții infecțioși sunt responsabili pentru aproximativ 2.2 milioane de decese cauzate de cancer anual; unele virusuri şi bacterii pot provoca unele schimbări în celule care favorizează transformarea acestora în celule canceroase (~70% din cazurile de cancer de col uterin sunt cauzate de infecțiile cu papilomavirus uman (HPV); unele limfoame sunt legate de virusul Epstein-Barr ; infecția cu helicobacter pylori crește riscul de apariție a cancerului de stomac.

Măsuri preventive: reducerea expunerii la factori de risc cum ar fi tutunul, obezitatea, inactivitatea fizică, infecțiile, alcoolul, poluarea mediului, carcinogenii ocupaționali și radiațiile; vaccinarea (antivirus hepatita B; anti HPV).

Identificarea timpurie. Există o serie de tipuri de cancer care pot fi identificate devreme; aceasta ajută la creşterea șanselor de reușită a tratamentului, implică costuri mai mici și mai puține (sau mai puțin semnificative) efecte secundare pentru pacienți.

Transmiterea acestui mesaj către populaţie s-a realizat cu sprijinul Radio Viva FM, Monitorul de Suceava, Televiziunea Intermedia, a Asociaţiei Bolnavilor de Cancer Suceava, precum şi a farmaciilor Dona şi Sensiblue din Suceava.

comments

comments