full screen background image

Tornadă în Cuba: Bilanţul a crescut la cel puţin 4 morţi şi 195 de răniţi

Cel puţin patru persoane au murit şi 195 au fost rănite în urma tornadei care a lovit Havana în noaptea de duminică spre luni, potrivit unui bilanţ oficial care s-ar putea agrava, relatează marţi AFP şi EFE.

Potrivit site-ului oficial Cubadebate, “Havana a fost afectată de o puternică tornadă ce poate fi comparată cu forţa unui uragan de categoria 4 sau 5, deşi impactul său este mai localizat”.

Vânturi de 300 km/h s-au înregistrat la trecerea tornadei deasupra oraşului, care a durat 16 minute, a declarat Celso Pazos, directorul Institutului de meteorologie (Insmet). Un expert al institutului, Armando Caymares, a explicat că “oamenii au auzit un zgomot ca cel al unui avion cu reacţie”.

Jurnalişti AFP au constatat la faţa locului că străzile din cartierul Luyano sunt pline de fragmente desprinse din clădiri. Bucăţi din balcoane au căzut, iar mai multe clădiri şi unele străzi au fost blocate de copacii prăbuşiţi.

Alte zone afectate ale capitalei cubaneze sunt Santos Suarez, Via Blanca şi Chibas.

“Suntem în drum pentru a inspecta locurile afectate de acest fenomen de mare intensitate la Regla”, un cartier din sud-estul Havanei, a postat preşedintele pe Twitter.

“Există pagube considerabile şi, deocamdată, deplângem pierderea celor trei vieţi omeneşti şi estimăm numărul răniţilor la 172”, a adăugat preşedintele cubanez, precizând că echipele de salvare operează deja în zonele afectate.

Potrivit noului bilanţ oficial, publicat luni seară, cifra morţilor a urcat la 4 iar cea a răniţilor la 195, dintre care mulţi sunt în stare gravă. Aproximativ 1.238 de locuinţe au fost avariate de tornadă, dintre care 124 au fost complet distruse, informează Juan Montalvo, un responsabil al guvernului provinciei.

“Tornadă puternică deasupra Havanei. M-a prins pe stradă, în maşină, cu soţia şi copiii mei. A trebuit să evit crăcile rupte ale copacilor, inundaţii şi vânturi violente. Este îngrozitor”, a povestit actorul Luis Silva, supranumit ‘Panfilo’, care s-a întâlnit cu preşedintele american Barack Obama, în cadrul vizitei sale istorice în insulă în 2016.

Tornada s-a format în timpul puternicei furtuni care s-a abătut duminică deasupra părţii de vest a Cubei, însoţită de rafale de vânt de până la 100 km/h şi care s-a prelungit până luni dimineaţă. AGERPRES

comments

comments