full screen background image

Despre ordinul provizoriu de protecție, cu sociolog subcomisar Ileana Iacob

Alături de matinalii Viva FM an fost, din nou, o veche și bună prietenă a radio-ului nostru: sociolog subcomisar, ofițer de poliție în cadrul IPJ, Ileana Iacob.

Am vorbit despre partea morbidă a mass-mediei, despre traumele colective, dar și despre ordinul provizoriu de protecție.

De la data de 28 decembrie 2018, polițiștii care intervin la cazuri de violență domestică pot emite, după ce analizează situația pe baza unui formular de evaluare a riscului, un ordin de protecție provizoriu. Ordinul este valabil cinci zile, astfel încât victima nu va fi nevoită să aștepte ordinul aprobat de judecător.

Ordinul de protecție provizoriu se emite de către polițiștii care observă că o persoană este pusă în pericol printr-un act de violență, scopul ordinului fiind diminuarea acestui risc.

Polițiștii ce intervin la un caz în care o persoană este victima violenței domestice, oamenii legii completează un formular ce cuprinde 21 de întrebări. Pe baza răspunsurilor, se stabilește dacă există întradevăr victima este pusă în pericol.

Primele șapte întrebări se referă la situații de o gravitate mai ridicată.

Cele două întrebări de început sunt următoarele:
„Agresorul/agresoarea a încercat vreodată să vă ucidă?”
„A folosit vreodată arme sau obiecte care să vă rănească?” sau „În urma acestui incident ați suferit leziuni?” (echimoze, excoriații, plăgi tăiate/înțepate/împușcate, arsuri, mutilări, altele)

Dacă la primele două întrebări, răspunsul este afirmativ, polițistul va încadra situația ca având un „risc iminent pentru victimă” și va putea emite ordinul de protecție provizoriu.

Ascultați interviul integral din cadrul matinalului “Dimineți Animate”, mai jos!

comments

comments