full screen background image

Riscuri de căderi de stânci, de vegetaţie forestieră şi de viituri, pe anumite sectoare ale DN 15

Prefectul judeţului Mureş, Mircea Duşa, a anunţat, luni, că există riscul de căderi de stânci şi de vegetaţie forestieră, precum şi cel de producerea viiturilor pe anumite sectoare ale drumului naţional 15 (E578), în Defileul Topliţa-Deda, în urma topirii zăpezii din zona de munte.

“Comisia mixtă de evaluare a riscurilor producerii unor avalanşe şi căderi de pietre în Defileul Deda – Topliţa, ca urmare a cantităţilor mari de zăpadă căzute şi a temperaturilor ridicate, numită prin Ordinul Prefectului Judeţului Mureş nr. 56/25.01.2019, a finalizat verificările în teren, în urma cărora a stabilit că există riscuri de căderi ale unor blocuri de stâncă, riscuri de viituri şi riscuri de căderi ale vegetaţiei forestiere pe anumite sectoare ale DN 15 (E578)”, a arătat Mircea Duşa.

Pe lângă constatări, comisia mixtă a formulat o serie de propuneri, între care identificarea arborilor care prezintă pericol iminent şi pot ajunge pe carosabil şi luarea, în regim de urgenţă, a măsurilor care se impun pentru îndepărtarea pericolelor şi înştiinţarea Administraţiei Bazinale de Apă Mureş asupra situaţiei existente, pentru monitorizarea cursului râului Mureş şi a afluenţilor acestuia.

De asemenea, monitorizarea stării de colmatare a podurilor şi podeţelor de sub DN 15, menţinerea curăţeniei secţiunilor din dreptul drumului, cât şi a zonei de amonte şi de aval, montarea de indicatoare de semnalizare rutieră de avertizare pe acest tronson şi monitorizarea permanentă a situaţiei din teren de către Secţia de Drumuri Naţionale, Poliţie, ISU şi primăriile Răstoliţa, Lunca Bradului şi Stânceni.

“Menţionăm că, în cursul anului 2017, Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Braşov a făcut demersurile necesare în vederea efectuării unei expertize tehnice pentru tronsonul de drum DN 15 între km 142 – 160, cu stabilirea tronsoanelor care prezintă risc ridicat din punct de vedere al instabilităţii versanţilor (căderi de pietre), precum şi soluţiile de rezolvare pe termen mediu şi lung. În momentul de faţă există în desfăşurare pe SICAP licitaţia pentru întocmirea proiectului tehnic, cu deschiderea ofertelor în data de 5 februarie”, a precizat Instituţia Prefectului – Judeţul Mureş, într-un comunicat de presă. AGRPRES

comments

comments