full screen background image

O emisiune dedicată “sportului minţii”, şahul, la Radio VIVA FM

Vineri 25 ianuarie 2019, emisiunea dedicată sportului de la Viva Fm Rădăuți, realizată de Manuel Costcache, a fost despre “sportul minții”, șahul.

Astfel, din partea Clubului “Hong-Ha” Rădăuţi, au fost prezenți în studioul Viva Fm Rădăuți antrenorul Ciprian Costea și micii șahiști Sebastian Pop și Maria Costea.

Încă de la început, profesorul Costea a amintit că anul 2018 a fost unul cu rezultate foarte bune pentru șahiștii rădăuțeni. După o primă participare cu clasări pe podium la “Cupa Primăverii” de la Suceava, șahiștii rădăuțeni au obținut două locuri unu la “Cupa Sucevei” din 16 iunie 2018, la categoria 6-9 ani băieți, prin Constantin Miron, și 6-9ani fete, prin Izabela Lazăr.

Au urmat concursurile de la “Zilele sportului” Acs Vicov Elite și turneul de șah organizat cu prilejul Zilelor municipiului Rădăuți, unde micii șahiști rădăuțeni au câștigat la aproape toate categoriile de vârstă la care au participat.

În finalul anului, la Câmpulung Moldovenesc, în 17 noiembrie, într-o companie selectă și foarte numeroasă, șahiștii rădăuțeni au participat la “Cupa Toamnei”, unde au obținut rezultate deosebite.

Au ocupat primul loc pe podium următorii sportivi: Matei Muha, la categoria sub 8 ani; Ioan Miron, la categoria 8-10 ani; Maria Costea, la categoria 10-12 ani, și Sebastian Pop, la categoria 16-18 ani. De asemenea, au obținut locul doi în final și Nectarie Miron, la categoria sub 8 ani, și Izabela Lazăr, la categoria 8-10 ani.

Prin aceste rezultate, șahiștii rădăuțeni au ocupat în final locul doi la nivel județean.

Cei care îi antrenează pe copiii care practică acest sport sunt Ciprian Costea, Edison Muha și Gheorghe Evuleț.

De asemenea, Sebastian Pop le dă o mână de ajutor atunci când este cazul, Sebi dorindu-și ca pe viitor să obțină titlul de maestru al șahului și să devină antrenor.

Micuța sahistă Maria Costea, fiica antrenorului Ciprian Costea, a spus că acest sport este distractiv și o ajută în îmbunătățirea rezultatelor la învățătură.

S-a discutat despre regulile acestui sport, despre cum sunt catalogați șahiștii în funcție de coefientul ELO, despre ultimul meci pentru titlul mondial, în care Magnus Carlsen și-a păstrat titlul.

De asemenea, Ciprian Costea a afirmat că șahul românesc este în creștere, la ora actuală numărul unu mondial în clasamentul FIDE la jucători sub 18 ani fiind românul Bogdan Deac.

Șahiștii de la clubul “Hong-Ha “Rădăuți își desfășoară antrenamentele la Colegiul Național “Eudoxiu Hurmuzachi”, prin bunăvoința directorului Adrian Puiu.

Copiii care vor să practice acest sport îi pot contacta pe antrenorii Ciprian Costea și Edison Muha sau pot să se intereseze direct la liceul unde se pregătesc șahiștii rădăuțeni.

În final, toți invitații au afirmat că vor să obțină rezultate la fel de bune și în 2019.

comments

comments