full screen background image

24 ianuarie – Liber de 24 Ianuarie

Zi de sărbătoare, cea de 24 Ianuarie. Sărbătoare legală, una din multele de peste an. Timp liber pentru a sărbători cum se cuvine Unirea Mică. Pentru că o astfel de sărbătoare legală, datorată marcării unui moment de importanță istorică, ar trebui să fie ocupată de un timp de aduceri aminte de prin filele istoriei. Cel puțin în logica zilelor libere. Avem zile libere de Crăciun, Paște, An Nou, pentru a păstra tradițiile, pentru a ne reuni familiile, acolo unde este cazul. Deci, pe 24 Ianuarie, ar fi timp liber pentru a sărbători Unirea Principatelor Române. Teoretic. Pentru că nimeni nu-și invită rudele de departe sau prietenii la masă pentru a ciocni un pahar în cinstea Unirii. Iar dacă s-ar realiza vreo statistică legat de cât de mulți români participă în această zi la evenimente legate de sărbătoarea Unirii Mici, cred că numărul ar fi unul deloc semnificativ.

Impresia mea este că Ziua Unirii liberă de serviciu nu este un plus în creșterea sentimentului de patriotism, a sentimentului de coeziune națională sau în sporirea cunoștințelor de istorie, așa cum ar fi de dorit dacă vrem să creștem ca nație. Nici măcar un plus în eficiența la locul de muncă, a doua zi după. E doar un pretext pentru o nouă zi liberă de serviciu… Se poate să greșesc.

Dar știu că, în alți ani, zi lucrătoare fiind, în toate școlile se organizau activități în care elevii aflau despre semnificația acestei zile, se prindeau în horă, puneau în scenă tot felul de dramatizări ce îi aveau ca personaje pe Moș Ion Roată sau pe Cuza Vodă. Și, vrând-nevrând, mai aflau câte ceva despre semnificația acestei zile. O să spuneți că ce îi împiedică pe profesori să facă aceste lucruri în alte zile. Și eu vă pot răspunde că… timpul. Au fost deja atât de multe zile libere cu voie sau de nevoie (din cauza vremii nefavorabile) încât, pe final de semestru fiind, nu știu cum să alerge mai repede să poată recupera orele pierdute. Și oricât de abil ai fi în planificare și predare, parcă rămâi fără resurse când vine vorba să iei din timpul liber pentru a face și altceva. Unde mai pui că înseamnă să iei și din timpul liber al copiilor. Care sunt și mai puțin dispuși decât adulții la astfel de renunțări. Iar dacă nu marchezi ziua Unirii pe 24 Ianuarie, e ca și cum ai sărbători Paștele după 4 zile.

Să nu înțelegeți acum că sunt un adversar al zilelor libere. Că sunt nerăbdătoare în fiecare zi de luni pentru a reîncepe munca. Dar cred că zilele libere ar trebui date și respectate pe măsura semnficației lor. Fără alte zile libere suplimentare, punți de legătură cu weekendul.
Zi frumoasă să aveți! Liberă de serviciu, stres, dar nu și de educație!

comments

comments