full screen background image

Peste 129.000 de contracte de muncă pe perioadă nedeterminată, în judeţul Suceava

Judeţul Suceava înregistrează unul dintre cele mai mari numere de contracte individuale de muncă din anii 1990 până în prezent.
Inspectoratul Teritorial de Muncă Suceava informează că, la 1 ianuarie 2019, în evidenţe erau 129.133 de contracte individuale de muncă active, dintre care 119.569 pe durată nedeterminată şi 9.564 pe durată determinată.

În conformitate cu statisticile ITM Suceava, în urmă cu 5 ani, adică pe 31 ianuarie 2014, în scriptele instituţiei sucevene figurau 107.721 de contracte individuale de muncă active.

În altă ordine de idei, în ultima lună a anului trecut, în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, inspectorii specializaţi suceveni au organizat şi desfăşurat 71 de controale, în urma acestora aplicându-se 77 de sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 4.000 de lei.

Ca principale deficienţe, în timpul controalelor s-a depistat că nu s-au montat apărătoarele de protecţie la ferăstraiele circulare sau că acestea nu erau construite din două elemente, respectiv unul fix şi altul articulat, al doilea trebuind să urmărească grosimea piesei.

Pe de altă parte, la ferăstraiele circulare, cuţitul divizor nu avea forma şi dimensiunile corespunzătoare ori nu era montat conform tehnologiei de prelucrare, în raport cu pânza tăietoare.

Pe deasupra, unii dintre angajaţi nu avea calificarea necesară, deşi lucrau cu drujba sau la circular.

Totodată, s-a evidenţiat că agenţii economici nu foloseau lucrători autorizaţi pentru exercitarea meseriilor solicitate de legislaţia specifică, unele dintre firme neavând nici autorizaţie din punct de vedere al securităţii şi sănătăţii în muncă.

În alte cazuri, controlorii Inspectoratului Teritorial de Muncă au descoperit că la angajatorii verificaţi nu se întocmiseră nici instrucţiunile proprii de securitate şi sănătate, care să cuprindă toate particularităţile activităţilor.

comments

comments