full screen background image

Iohannis: România va rămâne în continuare aproape de Franţa şi Germania în consolidarea proiectului european

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, că Tratatul de cooperare şi integrare franco-german de la Aachen, la semnarea căruia a participat, reflectă angajamentul Franţei şi Germaniei pentru consolidarea proiectului european, subliniind că România va rămâne în continuare aproape de cele două ţări în realizarea acestui obiectiv.

“Acest nou tratat nu este doar o expresie a voinţei Germaniei şi Franţei de consolidare a relaţiilor lor speciale şi istorice. El reflectă, în egală măsură, expresia sinceră a angajamentului dumneavoastră pentru consolidarea proiectului european. Vă asigur cu toată fermitatea că România a fost, este şi va rămâne în continuare aproape de Franţa şi Germania în urmărirea constantă a acestui obiectiv. Adevărata forţă a motorului franco-german este dată şi de forţa sa de atracţie. Cheia unui proiect european viabil constă şi în deschiderea axei de cooperare franco-germane către o abordare inclusivă a iniţiativelor pe care le promovează la nivel european. Aceasta este modalitatea cea mai bună prin care poate fi întărită unitatea şi coeziunea statelor membre”, a afirmat Iohannis.

El a amintit că Tratatul de la Elysée care stă la baza Tratatului de la Aachen a pecetluit, la 18 ani după finalul celui de-al Doilea Război Mondial, prietenia franco-germană şi a făcut posibil cel mai grandios proiect politic integraţionist din istorie, respectiv Uniunea Europeană.

“Renaşterea ‘spiritului de la Elysée’ trebuie să ne redea energia de a continua viziunea şi eforturile predecesorilor noştri de a clădi o Europă puternică, unită şi coezivă. Începând de astăzi, ne va inspira nu numai ‘spiritul de la Elysée’, ci şi ‘spiritul de la Aachen’! În contextul european actual, consolidarea proiectului european este o necesitate profundă, a cărei esenţă nu poate sta decât în unitatea şi solidaritatea statelor sale membre”, a spus Iohannis.

El a arătat că, în pofida unor diferenţe inerente de viziune cu privire la viitorul european comun şi ritmul şi direcţia dezvoltării, speră ca forţa coeziunii se va dovedi în cele din urmă mult mai puternică.

“Uniunea Europeană va dăinui şi în viitor prin deschiderea sa şi prin voinţa statelor membre de a acţiona în comun pentru a întări UE în plan intern şi extern. Aceasta este, de altfel, şi ideea fundamentală care ghidează mandatul României la Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene. Este esenţial ca viziunea pentru viitorul Uniunii să fie bazată pe priorităţi consensuale, care să evidenţieze valoarea adăugată a proiectului european şi să reflecte nevoile şi aspiraţiile cetăţenilor. Victoria consensului în relaţia franco-germană este un exemplu de urmat în acest sens. În acelaşi timp, ‘spiritul de la Aachen’ ne va însoţi pe drumul către Summitul de la Sibiu din 9 mai 2019. Modul în care Europa se înţelege pe sine se bazează pe valori comune, fundamentale. La Summitul de la Sibiu, mesajul nostru comun trebuie să fie, doamnelor şi domnilor, acesta: avem nevoie de o Uniune puternică, inclusivă, coezivă şi pregătită să facă faţă tuturor provocărilor. Numai astfel putem aduce o perspectivă clară, pozitivă şi generatoare de speranţă cu privire la viitorul nostru comun!”, a conchis Iohannis.

Preşedintele Iohannis a participat la ceremonia de semnare a Tratatului de cooperare şi integrare franco-german, la invitaţia cancelarului Angela Merkel şi a preşedintelui francez, Emmanuel Macron. Şeful statului a reprezentat România în calitate de Preşedinţie în exerciţiu a Consiliului Uniunii Europene.

Cancelarul german şi preşedintele francez au semnat, marţi, în Sala Încoronării a Primăriei oraşului Aachen Tratatului de cooperare şi integrare franco-german. La eveniment au participat şi preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, şi preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker.

Tratatul de la Aachen îşi propune să completeze Tratatul de la Elysee din 1963, care a pus bazele cooperării bilaterale strânse dintre cele două state, obiectivul noului document fiind asigurarea unei convergenţe sporite între Berlin şi Paris, urmărind adaptarea relaţiilor dintre cele două state la provocările cu care sunt confruntate în secolul XXI. Tratatul va întări legăturile dintre Germania şi Franţa, mai ales în domeniile economic, al politicii externe şi de securitate, educaţiei şi culturii, cercetării şi tehnologiei, schimbărilor climatice şi mediului, precum şi în materie de cooperare transfrontalieră şi la nivelul societăţii civile. Cele două ţări urmăresc aprofundarea angajamentului comun în favoarea securităţii şi prosperităţii cetăţenilor lor, în cadrul unei Europe mai suverane, unite şi democratice.

În cadrul noului tratat, cele două state îşi exprimă viziunea conform căreia o cooperare bilaterală mai strânsă contribuie la întărirea Uniunii Europene.

În marja deplasării în Germania, şeful statului va avea şi o întâlnire cu militarii români care activează la baza militară NATO de la Geilenkirchen. AGERPRES

comments

comments