full screen background image

15 ianuarie – Eminescu online

E ianuarie și pentru unii e cu dor de Eminescu. E motiv de sărbătoare a culturii naționale și nu doar pe 15 ale lunii.

Mă întreb însă câți dintre noi îi mai citim versurile pătrunzându-le sensul și câți îi mai citesc publicistica ce a rămas actuală în multe sensuri și la 130 de ani de la moartea lui…

Mă uitam însă la moldovenii noștri de peste Prut. Se poate să fie o imagine ușor distorsionată, dar mie îmi pare că pe acolo oamenii îl iubesc mai mult pe poetul nostru național. Se lasă încă emoționați și inspirați de versurile lui și, mai mult, dovedesc acest lucru aducându-l în actualitate. Și nu e puțin lucru să-ți dorești și să reușești să-i atragi pe tinerii de astăzi spre valori de altădată, pe care unii cu prea multă ușurință le-au răsturnat.

Caz concret! Un moldoveam originar din Nisiporeni a realizat un film animat în 3D al poemului “Luceafărul”. Cum altfel să-l aduci mai ușor în atenția copiilor acestor vremuri, mai puțin fascinați de lectură, decât printr-un film? Unii ar spune că printr-un film oferit scădem șansa deschiderii cărții. Eu spun însă că, la fel de bine, un astfel de film ar putea stârni curiozitatea și deschide apetitul pentru a citi și altceva scris de același autor. Șansa mică e drept, dar șansă.

Nu sunt o mare cunoscătorare în ceea ce privește datele tehnice ale realizării filmelor animate 3D. Însă produsul final, al moldoveanului despre care vă vorbeam, mi-a plăcut foarte mult. Producătorul filmulețului, pasionat de artă și film și în prezent la studii în Canada în acest domeniu, mărturisea că nu a dormit trei luni pentru a-și realiza visul… Vă dați seama ce visuri pot avea unii?! Mă gândesc că în trei luni ar fi putut face mult mai mulți bani, dacă visul lui ar fi fost să devină vlogger… Și tot efortul ăsta, pentru că “Luceafărul” lui Eminescu a fost totdeauna pentru el, mai mult decât o poezie…

Și uite așa, Eminescu este acum prezent în spațiul online printr-un film animat 3D. Pe care vi-l recomandat, indiferent de vârstă. Spre retrăirea emoțiilor din vremea școlii, când îl citeați voit sau nu pe Eminescu sau spre stârnire în cei mai tineri de altfel de emoții decât cele trăite în prejma vloggerilor.

comments

comments