full screen background image

Inspectorii de muncă verifică modul în care sunt protejaţi salariaţii expuşi la ger şi vânt

Până în luna martie, inspectorii de muncă suceveni vor verifica modul de respectare a prevederilor privind protecţia lucrătorilor în perioadele cu temperaturi extreme.

Actul normativ amintit impune angajatorilor luarea de măsurilor menite a-i proteja pe angajaţii expuşi temperaturilor scăzute, nerespectarea obligaţiilor în cauză fiind sancţionată

Şeful Inspectoratului Teritorial de Muncă Suceava, Romeo Butnariu: „Reamintim unele dintre obligaţiile minimale care revin angajatorilor, în vederea menţinerii stării de sănătate a salariaţilor care lucrează în aer liber, printre acestea numărându-se reducerea duratei zilei de lucru şi, de asemenea, a intensităţii şi ritmului activităţilor fizice, cu alternarea efortului dinamic cu cel static, Totodată, sunt necesare distribuirea de ceai fierbinte, asigurarea echipamentului individual de protecţie, dar şi a unor spaţii fixe sau mobile cu microclimat corespunzător. Persoanele care suferă de afecţiuni cu contraindicaţii privind munca la temperaturi extreme pot beneficia de reducerea programului de lucru sau pot fi trecute în alte locuri de muncă, după posibilităţile existente în structura activităţilor. Atenţionăm pe angajatori că nerespectarea obligaţiilor care revin angajatorilor va duce la aplicarea sancţiunilor corespunzătoare, potrivit prevederilor legale”.

Pentru prevenirea unor îmbolnăviri determinate de munca în condiţii de temperaturi extrem de scăzute angajatorii trebuie să asigure examenul medical la angajare şi controlul medical periodic; primul ajutor şi transportul la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate.

Cei mai expuşi la ger sunt salariaţii agenţilor economici cu activitate de spălătorie auto, vulcanizare, service auto, prelucrare a lemnului, comerţ în pieţe şi târguri, precum şi vânzătorii de presă şi florarii.

În timpul controalelor, inspectorii de muncă vor verifica, printre altele, asigurarea echipamentului individual de protecţie împotriva gerului pentru lucrătorii care îşi desfăşurau activitatea în condiţii improprii; existenţa instrucţiunile proprii pentru lucrul în aer liber şi îndepărtarea zăpezii; întocmirea planului de prevenire şi protecţie.

comments

comments