full screen background image

Tineri suceveni cu care ne mândrim – Edi Pădurariu (şah)

Edward Mihai Pădurariu, Edi – așa cum îl știu toți cei apropiați lui, este cel mai bine cotat adolescent sucevean din peisajul șahului românesc.

Născut în 2004, este elev în clasa a VII-a la Colegiul Naţional “Petru Rareş” din Suceava şi este legitimat la C.S. Șah Club Galați, un club particular.

I-ar fi plăcut să reprezinte Suceava în cadrul competițiilor la care participă, însă clubul din Galați al cărui component este are parte de sprijin din partea autorităților, iar nivelul de performanță este unul care-i permite lui Edi să se pregătească la standarde înalte.

Cu toate acestea, drumul spre performanță i-a fost înlesnit lui Edi mai ales de familie, care l-a susținut permanent, din toate punctele de vedere, iar un loc special în galeria oamenilor care îl sprijină necondiționat îl are bunicul, Dumitru Macoveiciuc, cel care îl duce cu mașina la competițiile de peste tot din țară.

Primul care l-a pregătit în șah a fost prof. Victor Teodoriu, după care a continuat cursurile de șah la Palatul Copiilor Suceava, de la șase ani și jumătate, cu prof. Marian Culapov.

Edi este cel mai tânăr sucevean care deține titlul de candidat de maestru, titlu pe care doar câțiva adolescenți de vârsta lui, din întreaga țară, au reușit să-l facă.

La doar 6 ani a participat la primul său concurs de șah şi a jucat cu adversari de 10, 11 sau 12 ani, reușind în cele din urmă să-şi adjudece un premiu II.

Cel mai bun rezultat al lui Edi este titlul de vicecampion mondial la secțiunea șah blitz, categoria sub 13 ani, obținut în primăvara anului trecut, la Iași, în cadrul Campionatului Mondial de Șah Școlar, care a reunit la masa competițională 500 de participanți din peste 40 de state ale lumii.

Au fost nouă meciuri disputate de Edi, rezultatul final aducându-i suceveanului argintul.

De cinci ani, Edi se antrenează pe “Skype” cu bucureşteanul Gabriel Mateuță, maestru internațional, care pregătește elevi din toată lumea.

S-a adaptat stilului ușor diferit de predare al maestrului internațional, exersează diagrame, poziții, strategii, deschideri noi, mai ales pentru a-și îmbunătăți punctajul Elo (peste 2.100, momentan), din sistemul clasificare a jucătorilor de șah.

La Galaţi, face echipă cu Alex Codreanu, prietenul lui cel mai bun, cei doi fiind considerați „nava amiral” a clubului, obținând împreună mai multe titluri de campion național la grupa lor de vârstă.

Iată, de altfel ce scriu, chiar în acest an, reprezentanţii C.S. Șah Club Galați despre Edi: “Edi Pădurariu, la doar 14 ani, a ţinut neapărat să fie alături de prietenul său Alex Codreanu, chiar dacă trebuia să evolueze la grupa de vârstă superioară. Edi a reuşit anul acesta să obţină medalia de bronz la Naţionalele individuale, atât la clasic, cât şi la şah rapid, el fiind unul din vârfurile generaţiei sale, obţinând de-a lungul timpului mai multe medalii la Campionatele Naţionale Individuale (argint atât la clasic în 2012 cât şi la şah rapid, bronz la şah rapid în 2013, argint la blitz în 2015, argint la şah rapid în 2016, locul al IV-lea în 2015 şi locul al V-lea în 2017), dar şi un argint la proba de blitz a Campionatului Mondial Şcolar de anul trecut de la Iaşi. Căpitanul echipei anul acesta, Edi a terminat al III-lea pe masa a II-a la clasic şi a pierdut doar câte o singură partidă la rapid (masa I) şi blitz (masa a III-a)”.

Edi Pădurariu este în lotul național al României din 2012, iar următoarea competiție pentru care se pregătește este campionatul național de la începutul anului viitor.

comments

comments