full screen background image

Iohannis îi solicită premierului agenda fiecărei şedinţe a Guvernului

Preşedintele Klaus Iohannis i-a transmis luni o scrisoare prim-ministrului Viorica Dăncilă, prin care îi solicită agenda de lucru a fiecărei şedinţe a Guvernului, informează Administraţia Prezidenţială.

“În vederea exercitării prerogativelor stabilite de art. 87 din Constituţie, vă solicit să îmi transmiteţi agenda de lucru a fiecărei şedinţe a Guvernului. Învederez că obligaţia comunicării este prevăzută de art. 39 din Regulamentul privind procedurile, la nivelul Guvernului, pentru elaborarea, avizarea şi prezentarea proiectelor de documente de politici publice, a proiectelor de acte normative, precum şi a altor documente, în vederea adoptării/aprobării, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 561/2009”, arată şeful statului în scrisoare.

Klaus Iohannis subliniază că, potrivit dispoziţiilor menţionate, agenda de lucru a şedinţei Guvernului se comunică autorităţilor publice interesate, împreună cu proiectele de documente de politici publice, proiectele de acte normative sau alte documente, precum şi documentele însoţitoare respective, cu cel puţin 24 de ore înainte de ziua şedinţei Guvernului.

Potrivit articolului 87 din Constituţie, preşedintele României poate lua parte la şedinţele Guvernului în care se dezbat probleme de interes naţional privind politica externă, apărarea ţării, asigurarea ordinii publice şi, la cererea prim-ministrului, în alte situaţii. De asemenea, şeful statului prezidează şedinţele Executivului la care participă.

Articolul 39 din Regulamentul privind procedurile, la nivelul Guvernului, pentru elaborarea, avizarea şi prezentarea proiectelor de documente de politici publice, a proiectelor de acte normative, precum şi a altor documente, în vederea adoptării/ aprobării stabileşte că agenda de lucru a şedinţei Executivului se comunică de către Secretariatul General al Guvernului, împreună cu proiectele de documente de politici publice, proiectele de acte normative sau alte documente, precum şi documentele însoţitoare respective, tuturor membrilor Cabinetului, conducătorilor altor autorităţi publice interesate, precum şi altor participanţi la şedinţa Guvernului, cu cel puţin 24 de ore înainte de această reuniune.

Duminică, la Consiliul Naţional al PSD, preşedintele social-democraţilor, Liviu Dragnea, a declarat că tema amnistiei şi graţierii trebuie abordată, pentru ca acest subiect să fie închis, întrucât PSD şi ALDE au şi obligaţia de a repara nedreptăţile.

“Se vorbeşte în România despre amnistie şi graţiere ca şi cum s-ar vorbi că avem vreo bombă atomică şi ne gândim dacă să o folosim sau nu împotriva Uniunii Europene sau împotriva lumii. Eu nu mă tem să pronunţ aceste cuvinte. Dacă cineva găseşte alte instrumente, alte măsuri legislative, orice alt tip de acţiune care să rezolve în totalitate, să repare toate nedreptăţile care s-au întâmplat în România şi care se întâmplă în continuare, toate abuzurile din Justiţie altfel decât prin amnistie şi graţiere va avea tot sprijinul partidului şi al meu personal. Dacă nu, nu mai ezitaţi, nu ştiu când, nu ştiu cum, dar PSD-ul, PSD-ALDE are şi această obligaţie să repare nedreptăţile”, a afirmat Dragnea.

Ulterior, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a precizat că reflectează cu privire la oportunitatea unei ordonanţe de urgenţă pe tema amnistiei şi graţierii. “Reflectez. (…) Când voi avea un răspuns structurat atunci vi-l voi oferi. (…)”, a spus Toader, la Parlament.

Luni dimineaţă, ministrul Justiţiei a menţionat că la Consiliul Naţional al PSD s-a agreat ideea ca amnistia şi graţierea să fie ultima soluţie de îndreptare a abuzurilor din Justiţie.

“După cele discutate acolo în şedinţă, de fapt aţi văzut că nu s-a pus problema unui vot, nu s-a pus problema unei decizii. Şi o nuanţă pe care, sigur, dumneavoastră aţi reţinut-o: chiar acolo, în Consiliul acela, s-a spus că, dacă există alte soluţii, legislative evident, de îndreptare a abuzurilor comise, evident şi normal s-a exprimat acordul cu respectivele soluţii. Dacă nu, s-a agreat ideea ca amnistia şi graţierea să fie ultima soluţie de îndreptare a respectivelor abuzuri. (…) Reflectăm, analizăm şi când ajungem la o concluzie vă comunicăm”, a declarat Toader presei, la Ministerul Justiţiei.

El a adăugat că, în prezent, se analizează dacă celelalte soluţii sunt de natură să elimine abuzurile.

“Ne aflăm în acest stadiu. Nu uitaţi că zilele următoare trebuie să pronunţe Curtea Constituţională cu privire la conflictul referitor la protocoale, nu uitaţi că instanţa constituţională s-a pronunţat cu privire la constituirea completurilor (…). Prin urmare, este o sumă de factori, o sumă de măsuri, care vom vedea de sunt de natură sau nu să îndrepte aceste abuzuri. Trebuie să vedem şi motivarea Curţii, trebuie să vedem motivarea pe Codul de procedură penală. Suntem în analiză dacă soluţiile celelalte sunt de natură sau nu să elimine abuzurile, dacă nu, atunci se poate discuta de etapa a doua şi atunci trebuie văzut care sunt criteriile de referinţă, dacă e natura faptei, dacă e gravitatea faptei, dacă-i pedeapsa aplicată, dacă-i pedeapsa prevăzută de lege”, a spus ministrul Justiţiei.

Toader a arătat că în acest moment se lucrează la un proiect de OUG pentru modificarea Codurilor penale. AGERPRES

comments

comments