full screen background image

14 decembrie – Zâmbetul mereu la modă

De câte ori n-ați auzit din gura celor mici lucruri legate de profesorii care predau la clasă? Și nu neapărat impresii legate de felul în care predau formule sofisticate, de felul în care recită din Eminescu sau de cât de frumos cântă profesorul de muzică. Ci legat de aspectul fizic al celor de la catedră. Ei, da! Se pare că, mai ales cei mici, sunt ușor impresionabili de zâmbetul, rochia sau noua coafură, afișate din spatele catedrei.

Unii dintre părinți chiar aleg dascălul care îl va educa pe cel mic în funcție de preferințele estetice ale juniorului. Îmi povestea cineva că a ales-o pe doamna învățătoare după ce a făcut o scurtă trecere în revistă a fotografiilor de pe Faceebook ale tuturor celor care urmau să preia bococeii de clasa pregătitoare. Ca să vezi!… Alții aleg în funcție de similitudinile sau deosebirile existente între aspectul fizic al părintelui și al dascălului. Doamna învățătoare ar putea să semene cu mama și, astfel, micul elev se va putea simți mai confortabil și la școală.

Au trecut vremurile în care alegeai pe criteriul rezultatelor școlare ale fostelor generații! Pentru că acum contează mult părerea celui mic. Iar pe el nu-l interesează rezultatele la concursuri școlare, ci lărgimea zâmbetului, cum arată doamna, cum se îmbracă, nuanța părului.

Culmea este că, deși am zice mulți că acest criteriu ar trebuie să se situeze la coada listei în alegerea viitorului învățător, cercetători ai Universității Nevada SUA spun că ne înșelăm. Concluziile studiului afirmă că elevii învață mai bine și sunt mai cuminți în timpul orelor, atunci când profesorii lor arată bine. Asta pentru că doresc să le atraga atenția și să iasa în mod pozitiv în evidență.

Nici nu știu dacă să iau sau nu în serios rezultatele acestui studiu. Pentru că se fac atât de multe studii de către cercetătorii americani și englezi, mai bune sau mult prea puțin bune! Uneori ai senzația că au o normă pe an de studii pe care trebuie să le realizeze, indiferent despre ce e vorba…

Un lucru este sigur! Că aspectul plăcut al profesorului nu poate să strice, atâta vreme cât se adaugă bunei pregătiri profesionale și tactului pedagogic. Cu siguranță însă, nici nu ar trebui să fie singurul criteriu în alegerea viitorilor profesori.

Mesajul e simplu: profesorii ar putea fi mai atenți la felul în care se prezintă în fața elevilor, măcar din speranța că cei mici ar putea să prezinte mai mult interes pentru ora lor de curs. Părinții ar putea fi și ei mai atenți la dascălii pe care îi aleg… Nu de alta! Dar trendurile în materie de vestimentație și coafură sunt schimbătoare… Doar zâmbetul ar putea să rămână același.

comments

comments