full screen background image

Asociația ”Help and Advice” iniţiază campania ”Suceava Accesibilizată”

Asociația ”Help and Advice”, în parteneriat cu Institutul pentru Parteneriat Social Bucovina, Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale (FONSS), Centrul de Consiliere, Psihascend – Proiect Dizab-Tin-Act a inițiat campania ”Suceava Accesibilizată”, campanie de conștientizare a deficiențelor existente la infrastructura stradal-pietonală a municipiului Suceava din perspectiva adaptării spațiului fizic la nevoile persoanelor cu dizabilități.

Începutul acestei campanii va fi marcat printr-o dezbatere publică ce va avea loc joi, 13 decembrie, începând cu ora 11:00, în sala ”Nicolae Labiș” din cadrul Prefecturii Suceava.

La dezbatere participă reprezentanți din partea Instituției Prefectului, Consiliului Local Suceava, Primăriei Municipiului Suceava, A.J.P.I.S. Suceava, D.G.A.S.P.C. Suceava, Poliției Municipiului Suceava – Biroul Rutier, Poliției Locale Suceava, ONG-uri partenere.

În municipiului Suceava există un singur semafor adaptat cu semnale acustice pentru persoane cu deficiențe de vedere, amplasat pe strada care face accesul către Asociația Nevăzătorilor din România, Filiala judeteană Suceava. Astfel, se impune accesibilizarea semafoarelor amplasate în intersecțiile principale ale orașului, precum și în apropierea instituțiilor de interes. Totodată, se impune montarea unui pavaj tactil pentru a facilita deplasarea persoanelor cu deficiențe de vedere.

Deși în ultima perioadă majoritatea trotuarelor aferente arterelor principale din oraș au fost reabilitate, legătura acestora cu carosabilul este în puține locuri accesibilă în totalitate scaunelor rulante. De asemenea, pe trotuare există numeroase obstacole constituite de mobilier stradal, coșuri sau containere pentru deșeuri, stâlpi de iluminat, reclame stradale, etc.

Locurile de parcare destinate persoanelor cu handicap sunt marcate doar prin indicatoare montate pe stâlpi, marcajul asfaltic fiind șters sau inexistent, iar accesul către trotuare fie lipsește, fie nu este suficient de accesibil.

Prin această dezbatere se vor avea in vedere două obiective:

– pe termen scurt: bugetarea sumelor necesare remedierii deficiențelor și întocmirea unui Plan de Acțiune / monitorizare a acestor activități; constituirea unui grup de lucru care să includă și reprezentanți ai ONG-urilor care au inițiat această campanie;

– pe termen lung: realizarea unui Regulament de accesibilizare ce va fi implementat în acordarea viitoarelor autorizații de construire / modernizare / amenajare sau ca parte a Caietului de sarcini.

Radu Alexa, președintele Asociației ”Help and Advice”:

comments

comments