full screen background image

Cincisprezece abatoare mobile pentru judeţul Suceava

15 abatoare mobile ar putea funcţiona în judeţul Suceava într-un viitor nu prea îndepărtat, graţie finanţărilor europene nerambursabile pentru dezvoltare rurală.

Abatoarele în cauză au o capacitate de sacrificare de 3 bovine pe zi sau de 20 de porcine, ovine ori caprine zilnic.

Finanţarea poate fi accesată în cadrul Submăsurii 4.2 „Sprijin pentru marketingul şi procesarea produselor agricole”, din cadrul PNDR, cererile de finanţare urmând a fi depuse până pe data de 15 decembrie.

Pentru acest tip de abatoare, la nivel naţional este disponibilă suma de 270 de milioane de euro.

Direcţia pentru Agricultură Judeţeană oferă sprijin în vederea întocmirii proiectelor, Oficiul Judeţean pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale vine cu finanţarea, iar consultanţa va fi apanajul firmelor specializate.

Beneficiarii eligibili sunt cooperativele şi grupurile de producători, microîntreprinderi şi IMM, valoarea finanţării fiind cuprinsă între 55.000 de euro şi 100.000 de euro, maximul pentru solicitanţii constituiţi în grupuri ori asociaţii.

Avantajate sunt investiţiile colective, cum ar fi cooperativele, în cazul cărora finanţarea europeană nerambursabilă este de 70% din valoarea proiectului.

IMM-urile au parte de susţinere europeană de 50%, iar alte tipuri de întreprinderi şi persoanele fizice autorizate de una de 40%.

Solicitanţii trebuie să aibă proiectul „pe o firmă”, să facă dovada că deţin teren proprietate intabulat, precum şi pe cea a posibilităţii racordării la reţele de utilităţi, adică la cele de electricitate, alimentare cu apă şi de canalizare.

De asemenea, vor fi depuse la dosar şi situaţiile financiare cele mai recente, viitorii beneficiari netrebuind să aibă datorii, mai ales la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, provenind din proiecte anterioare.

Până pe 15 decembrie vor fi depuse cererile de finanţare şi studiile de fezabilitate, iar mai apoi, după aprobarea cererii, se vor obţine avizele sanitar veterinar şi de mediu.

comments

comments