full screen background image

5 decembrie – Recurs la prevederea lui Moș Nicolae

A sosit ziua în care trebuie să vă lustruiți ghetele cum n-ați mai făcut-o niciodată anul acesta, de când a dat frigul. Pentru că, la noapte, cuminți sau mai puțini cuminți, veți fi vizitați de Moș Nicolae. Darnic cu moderație, pentru că nu vrea să-l pună la și mai grea încercare pe Moș Crăciun, și pedagog desăvârșit, ar spune unii, pentru că reușește cu blândețe să-i dojenească pe cei care merită, cu vărguța pusă în papuci în locul dulciurilor.

Deci… perie, cremă de ghete și răbdare. Sunt cele de trebuință în seara Ajunului lui Moș Nicolae. Eu aș mai adăuga însă pe listă ceva.

Pre-ve-de-re! Aveți grijă mare unde vă puneți încălțările lucitoare! Să nu care cumva să le lăsați de partea cealaltă a ușii, gândind că le lăsați mai la îndemâna Moșului. Cum de ce?! Păi n-ați auzit că și Moș Nicolae a fost anul aceasta prevăzător? A fost deja prin penitenciare în urmă cu vreo două luni. S-a gândit pe la mijlocul lui octombrie să aducă legea recursului compensatoriu dincolo de gratii, ca să mai rărească numărul ghetuțelor de umplut în decembrie în locul cu răcoare. Prevederea aceasta a Moșului a fost însă prea puțin inspirată. Pentru că vreo 1.200 de deținuți au ieșit de la “răcoare” direct la ger, nepregătiți să fie darnici și buni, în spiritul sărbătorilor ce se apropie. De-aș putea, aș face și eu recurs la acest recurs compensatoriu…

Nu spun că toți sunt în căutare de ghetuțe noi, dar sigur câțiva dintre ei sunt. Și nu le-ar prisosi o pereche, indiferent de mărime sau de darul din ele. Unde mai pui că parte dintre foștii deținuți se obișnuiseră cu răcoarea, preferând-o chiar gerului din libertate. Drept urmare, nu se dau înapoi de la a face diverse care să-i readucă acolo.

Deci, cuvântul de ordine de aceste sărbători, începând cu cea a Sfântului Nicolae, este prevederea. Prevederea Moșului Nicolae a dus la sporirea prevederii noastre…

De fapt, lucrurile sunt chiar serioase, oricât am încerca să glumim amar pe seama lor sau să le îndulcim cu cele primite prin ghetuțe. La siguranța precară a marilor orașe aglomerate de sărbători se adaugă efectele acestei legi intrată în vigoare pe 19 octombrie, lege pusă în dreptul ministrului predecesor, de către actualul Tudorel Toader. Gândită pe genunchi, ca prea multe legi, aceasta are ca efect doar un plus de infracționalitate pe străzile încărcate de luminițele Crăciunului și nu este deloc despre dărnicie.

Închei acum cu gândul la Moș Nicolae, la ghetuțe și la prevedere…

comments

comments