full screen background image

„MAREA SCHIMBARE: DECEMBRIE 1989” (episodul 4)

Ziua de 7 decembrie 1989 rămâne în istorie prin faptul că aduce un nou ambasador american la București. ALAN GREEN JR. evocă, în discursul său de prezentare în fața președintelui NICOLAE CEAUȘESCU, “tradiţionalele raporturi dintre cele două ţări”, apreciind că “există posibilităţi pentru dezvoltarea acestora în viitor”. În realitate, schimburile economice dintre cele două state se află într-un declin accentuat, cauzat și de retragerea, de Statele Unite, a clauzei națiunii celei mai favorizate acordată ani la rând României.

Trecând în alt plan, Comitetele locale de partid organizează, în centrele universitare, plenare lărgite ale asociaţiilor studenţilor comunişti. Tinerii își exprimă “cele mai vii mulţumiri şi profunda recunoştinţă” pentru majorarea cu 10% a burselor, acestea ajungând între 685 şi 880 de lei.

Agenda de lucru din cancelaria lui NICOLAE CEAUȘESCU reține și faptul că, pe 7 decembrie 1989, forurile conducătoare ale Partidului Comunist Român din județe sunt solicitate ca și numele ELENEI CEAUȘESCU să fie menționat laudativ pentru “contribuţia remarcabilă adusă la înflorirea ştiinţei” şi pentru “atenţia acordată formării multilaterale a elevilor şi studenţilor, creşterii şi educării comuniste a tinerei generaţii”.

În judeţul Suceava continuă lucrările de perfecţionare a reţelei telefonice şi de îmbunătăţire a serviciilor oferite populaţiei. Mai exact, sunt finalizate lucrările de extindere a centralei telefonice automate din Fălticeni cu încă o mie de linii, iar centrala telefonică din Gura Humorului este conectată la sistemul automat interurban.

La finalul zilei, CEAUȘESCU are o mulțumire: primește sute de mesaje de felicitări din partea oamenilor muncii din țară, cu ocazia deschiderii Întreprinderii de Rulmenți din Slatina.

Episodul 4 – 3 decembrie

comments

comments