full screen background image

Expoziția Muzeului Bucovinei – „Ștefan cel Mare. Din istorie în veșnicie”, deschisă la Muzeul Național al Unirii Alba Iulia

Evenimentele organizate la Alba Iulia în zilele de 30 noiembrie și 1 decembrie 2018, dedicate Centenarului României Mari, au reprezentat momentele cele mai încărcate de simbolistică națională.

În acest context, județul Suceava a fost prezent în programul evenimentelor dedicate împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire, alături de elementele comune ultimilor ani,cu două momente unice, special realizate pentru aniversarea Centenarului: dezvelirea bustului marelui om politic Iancu Flondor, făuritorul Unirii Bucovinei cu România, și expoziția „Ștefan cel Mare. Din istorie în veșnicie”, ultima deschisă la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, în prezența și oficialităților județelor Alba și Suceava și aunui public numeros din țară și diaspora.

Expoziția, inițiată de Muzeul Bucovinei și Muzeul Național de Istorie a României în 2017, a fost deschisă la Suceava, Iași, București, Piatra Neamț. La Alba Iulia au fost etalate, în mobilierul expozițional sucevean, 310 piese (ceramică, cahle, unelte, arme, bijuterii, monede, textile arheologice și icoane pe lemn) aparținând muzeelor din Suceava, Botoșani, Iași, Bacău, Vaslui, Câmpulung Moldovenesc și București. Acest demers expozițional, materializat cu ocazia aniversării Centenarului României Mari la Alba Iulia, reprezintă cel mai important gest muzeal românesc închinat memoriei voievodului Ștefan cel Mare.

La vernisaj, în prezența unui public numeros, au luat cuvântul Gabriel Rustoiu, directorul general al Muzeului Național al Unirii, Gheorghe Flutur, președintele Consiliului Județean Suceava, Alexandru Pugna, secretar de stat la Ministerul Culturii și Identității Naționale, și Florin Roman, deputat.

Constantin-Emil Ursu, directorul general al Muzeului Bucovinei, a făcut prezentarea expoziției. Au fost prezenți cu această ocazie și directorii muzeelor din Botoșani și Vaslui.

Ștefan cel Mare, cel mai important voievod al românilor, a fost cel care, conform ultimelor cercetări, la sfârșitul secolului al XV-lea, a unit destine românești din cele trei state medievale – Moldova, Țara Românească și Transilvania – cu 100 de ani înainte de Mihai Viteazul. Totodată, moștenirea sa a fost transferată și următorilor doi domni – Bogdan al III-lea și Ștefan al IV-lea.

Expoziția „Ștefan cel Mare. Din istorie în veșnicie” a fost vizitată în 1 decembrie de 3.682 de persoane.

Ea va putea fi vizitată la Alba Iulia până în 17 decembrie, după care, în 10 ianuarie 2019, va fi deschisă la Muzeul „Ștefan cel Mare” din Vaslui.

comments

comments
Notă de informare privind protecţia datelor personale

Acceseaza