full screen background image

Flutur a citit, la Alba Iulia, Mesajul Cetăţii de Scaun a Sucevei către Cetatea Alba Carolina

O delegație condusă de preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, şi de primarul Sucevei, Ion Lungu, au participat, la Alba Iulia, la manifestările prilejuite de Ziua Naţională a României.

Delegaţia suceveană a participat la reconstituirea Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia.

Peste 2.000 de oameni au asistatla ceremonialul primirii soliilor din Cetăţile de Scaun şi la dezvelirea a două plăci omagiale cu numele celor 1.228 de delegaţi care, la 1 Decembrie 1918, au decis Unirea Transilvaniei cu România.

Flutur a citit Mesajul Cetăţii de Scaun a Sucevei către Cetatea Alba Carolina.

“Cetatea de Scaun a Sucevei, gloria Moldovei medievale, împlinește astăzi 100 de ani și doua zile de când a revenit la trupul Țării Mamă, România. La miezul zilei de 28 noiembrie 1918, în Sala Sinodală din Palatul Mitropolitan de la Cernăuți, Congresul General al Bucovinei hotăra „Unirea necondiționată și pe vecie a Bucovinei, în vechile ei hotare, până la Ceremuș, Colacin și Nistru cu Regatul României”. „Întreg ținutul Cernăuților și cea mai veche parte din ținutul Sucevei cu vechea cetate de la Suceava, cu gropinițele Descalecătorilor de la Rădăuți și cu însuși mormântul lui Ștefan cel Mare de la Putna” se întorcea la sânul Patriei de care fuseseră despărțite la 1775.

Astăzi, 1 decembrie 2018, Cetatea de Scaun a Sucevei și întrega Bucovină se înclină în fața dumneavoastră, cei care sunteți prezenți aici, urmași ai făuritorilor Visului de Aur al Românității.

În acest ceas, al Centenarului Marii Uniri, de aici din inima Ardealului, de la Alba Iulia, în fața urnelor cu pământ sfânt din toate părțile românești, noi, cei din capitala de glorie a Moldovei, nu ne putem gândi decât la Marele Voievod moldav, Ștefan cel Mare și Sfânt, cel care, prin faptele sale, domnea în secolul al XV-lea peste destine române – moldovenești, muntenești și ardelenești. (…)”

Zeci de mii de persoane au asistat sâmbătă, de Ziua Naţională a României, la cea mai amplă paradă militară organizată vreodată în “Oraşul Marii Uniri”, ceremonial la care a fost prezent şi preşedintele Klaus Iohannis, care, atât înainte, cât după acest ceremonial a făcut “o baie de mulţime”, şeful statului fiind salutat şi aplaudat de către cei prezenţi la eveniment.

La parada militară au asistat, printre alte oficialităţi, Patriarhul Daniel, Episcopul Curiei Arhiepiscopiei Majore Greco-Catolice, Claudiu, comisarul european Corina Creţu, procurorul general Augustin Lazăr, ambasadorul SUA, Hans Klemm, miniştrii Ecaterina Andronescu, Daniel Breaz şi Gabriel Leş, preşedintele PNL Ludovic Orban, senatori şi deputaţi.

 

 

comments

comments