full screen background image

„MAREA SCHIMBARE: DECEMBRIE 1989” (episodul 2)

Ședința de la Moscova a președinților țărilor membre ale Tratatului de la Varşovia are urmări rapide. Înțelegerile BUSH – GORBACIOV trag semnalul de alarmă în rândul liderilor de partide comuniste, CEAUȘESCU realizând că președintele sovietic pune sistemul la grea încercare. Acesta este principalul mesaj în ședința Comitetului Politic Executiv din 5 decembrie 1989, acolo unde CEAUȘESCU, secondat de soția lui – ELENA, lansează acuzații directe la adresa lui GORBACIOV. Rivalitatea dintre cei doi nu mai este trecută sub tăcere nici măcar de dragul aparențelor. Jurnalul zilnic al Cancelariei indică faptul că membrii Comitetului Executiv s-au întrunit de două ori în ziua respectivă, o dată la amiază și apoi seara, fără a se menționa explicit temele de discuție.

Oricum, este un semn că relațiile politice și economice dintre România și URSS traversează un important impas, care nu mai poate fi acoperit de intensificarea schimburilor economice cu Europa de Vest. La finalul zilei, CEAUȘESCU dă indicații pentru ca o parte din concluziile întâlnirii să fie aduse la cunoștința membrilor Guvernului, așa cum obișnuiește după vizitele în străinătate.

Un alt lucru care trebuie remarcat este că, în încercarea de a mai aplana o serie din nemulțumirile tinerilor, CEAUȘESCU decide majorarea burselor studenților cu 10 %, în contextul în care condițiile de trai din cămine se degradează continuu. Ziua de 5 decembrie 1989 se încheie cu mari frământări pentru NICOLAE CEAUȘESCU.

Episodul 2 – 1 decembrie

comments

comments