full screen background image

Navele ucrainene arestate de Rusia sunt ţinute în portul Kerci din peninsula Crimeea

Cele trei nave ucrainene arestate duminică de Rusia în largul coastelor Crimeei sunt ţinute în portul Kerci, relatează luni agenţia de presă Reuters.

Potrivit unui martor, în jurul navelor pot fi văzute persoane în uniforme ale marinei militare.

Forţele navale ucrainene au anunţat duminică seară că Rusia a deschis focul asupra unui grup de nave ucrainene în Marea Neagră, în urma incidentului fiind răniţi şase marinari ucraineni. Navele, arestate de armata rusă, încercau să treacă prin strâmtoarea Kerci pentru a ajunge în Marea Azov, unde se afla destinaţia lor finală, portul Mariupol.

Incidentul armat a avut loc după ce trecerea convoiului ucrainean a fost blocată iniţial de un cargou rus plasat sub podul dintre Crimeea şi Rusia din strâmtoarea Kerci.

Rusia a confirmat arestarea a trei nave militare ucrainene şi utilizarea forţei în strâmtoarea Kerci, dar a precizat că a recurs la măsură pentru a forţa navele ucrainene să se oprească, după ce acestea intraseră ilegal în apele teritoriale ruse. Potrivit serviciului rus de securitate FSB, trei marinari ucraineni au fost răniţi în incidentul armat şi ei beneficiază în prezent de îngrijiri medicale.

Situaţia creată de acest incident va fi analizată luni de Consiliul de Securitate al ONU, într-o reuniune de urgenţă, au declaraţi diplomaţi occidentali, care au precizat că aceasta a fost solicitată atât Moscova, cât şi de Kiev.

Rusia a cerut ca reuniunea să aibă loc la ora locală 11:00 (16:00 GMT), adaugă sursa citată. AGERPRES

comments

comments