full screen background image

“Pilotul unirii”, Vasile Niculescu, cetățean de onoare post-mortem al județului

Vineri, 23 noiembrie, la Galeriile de Artă din Rădăuți a avut loc o expoziție dedicată “pilotului unirii”, Vasile Niculescu, precum și o lansare de carte a profesorului Vasile Boaru, intitulată “Pe urmele unui erou”.

În prezența unei asistențe numeroase, cu mulți profesori din municipiu, directori ai instituțiilor de învățământ, elevi, gazda evenimentului, Andrusceac Păunel, a condus impecabil această manifestare culturală.

Au fost prezentați invitații de onoare ai acestei manifestări, și anume: Barbă Nicolai, din partea Consiliului Județean Suceava, scriitorul Răzeșu Virgil, primarul municipiului Rădăuți, Nistor Tătar, viceprimarul Bogdan Loghin și nepoata aviatorului Vasile Niculescu, doamna Astrid Mallet!

Exact în ziua când s-au împlinit 100 de ani de la zborul făcut de către Vasile Niculescu, acestuia i-a fost conferit titlul de cetățean de onoare post-mortem al județului Suceava.

Diploma de onoare i-a fost înmânată nepoatei acestuia, Astrid Mallet, de către reprezentantul Consiliului Județean Suceava, Nicolai Barbă.

Profesorul Mitrofan Ionel a ținut un discurs în care a amintit toate detaliile zborului de acum 100 de ani, condițiile în care s-a făcut și ce s-a întâmplat după aterizarea de pe Câmpia Libertății de la Blaj.

A luat cuvântul și primarul Tătar, care a reamintit faptele aviatorului Vasile Niculescu și a făcut un apel la generația tânără că să nu uite faptele acestuia.Totodată, el a menționat că Primăria Rădăuți intenționează să facă un bust al aviatorului.

Nepoata aviatorului, Astrid Mallet, a mulțumit tuturor pentru aceste momente și a povestit câteva crâmpeie din viața și activitatea pilotului care a adus acum 100 de ani răspunsul transilvănenilor: “Noi vrem să ne unim cu țara”!

Prof. Vasile Boaru a prezentat lucrarea sa – “Pe urmele unui erou”, uimind întreaga asistență atunci când a povestit auditoriului că a făcut pe jos același drum de 400 de kilometri, între Bacău și Blaj, în memoria “pilotului unirii”, pe aceiași rută, un traseu pe care l-a parcurs în 19 etape.

comments

comments