full screen background image

15 noiembrie – Noroc, minune, responsabilitate…

M-am gândit să-mi încep astăzi ziua reamintindu-le profesorilor cât de norocoși sunt. Și cât de minunați sunt… sau pot fi.

Sunt norocoși, pentru că reprezintă categoria celor care nu se duc la “serviciu” în fiecare zi. Chiar așa… ați auzit vreun profesor spunându-vă că merge mâine “la serviciu”? Toți îți spun că… se duc la “școală”. Locul acela, în care puțini adulți se mai duc pentru a învăța. Dar profesorii se duc la școală și învăța zilnic ceva nou. Și-i învață și pe alții. Învață la școală despre copii, despre cum poți preda același lucru în multe feluri, despre emoții mici și mari.

Sunt norocoși profesorii pentru că au o “profesie” și nu o simplă “meserie”. O profesie în care, dacă vrei, crești și tu în fiecare zi. Și în care nu prea ai timp să te plictisești.

Sunt norocoși și speciali, pentru că sunt cei care pot marca existența celor care vor deveni peste ani adulți. Pentru că, așa cum eu am învățat mai mult și mai bine la școală de dragul unui profesor, probabil că și ei au elevi care învață mai mult și mai bine doar de dragul lor.

Le reamintesc profesorilor cât de speciali sunt… pentru că sunt cei care au timp suficient la dispoziție cât să schimbe destine. (Medicul are la dispoziție doar orele din sala de operație, în care salvează minunat o viață, dar apoi se desparte de pacient.) Profesorul are 5 sau 4 ani la dispoziție, să-și pună amprenta, zi de zi, în clasele primare, cel puțin o dată pe săptămână, la gimnaziu.

Să le mai spun profesorilor că sunt norocoși că la școală au cadrul în care pot să mai copilărească din când în când sau să fie în mintea unui adolescent, comunicând cu el.

Profesorii chiar sunt sau devin minunați atunci când înțeleg cu adevărat că… este un noroc să fii profesor. Dincolo de lefurile ce par prea mici, de hârtiile de completat ce par prea multe, de stres, de oboseală, de sistemul ce scârțâie din toate încheieturile.

Că pot fi și mai minunați, când își propun să schimbe ceva în bine la momentul deschiderii ușii sălii de clasă. Și că, de fapt, chiar schimbă puțin. Schimbă și sistemul și lumea întreagă… atunci când schimbă ceva într-un copil.

Noroc, minune, responsabilitate…

comments

comments