full screen background image

14 noiembrie – Despre Post, cu rost

Anul acesta, Postul Crăciunului începe pe 14 noiembrie. Cel ce durează 40 de zile și se va încheia în decembrie, odată cu sărbătoarea Crăciunului.

Despre credință și cum putem să le deschidem celor mici drumul spre ea, am mai vorbit câte ceva. Iar postul, tot despre credință ar trebui să fie. Doar că mulți dintre noi îl asociem doar cu restricțiile pe care le presupune, în privința unor alimente. Bineînțeles nu în teorie, ci în fapte. Indiferent de suntem mai duși sau nu la biserică, cu toții știm că, atunci când e post, nu mâncăm lapte, carne sau ouă, de ne dorim să ne purificăm trupul. Mai puțini însă sunt aceia ce-și aduc aminte că și mai importantă este purificarea spirituală.

Sunt părinți care se întreabă dacă e necesar sau nu ca cel mic să postească. Mai ales în condițiile în care copiii nu sunt prea dornici adesea să mănânce ce și-ar dori adulții. Cum să-l restricționezi la alimente pe care abia reușești să-l convingi să le mănânce. Și care e vârsta de la care e recomandat ca cei mici să țină post?

Când vine vorba de vârstă, părerile sunt împărțite. Răspunsul diferă de la un preot la altul… ceea ce mă face să cred că nu a lăsat Domnul vreo lege în acest sens. Și, până la urmă, depinde de fiecare familie, mai religioasă sau nu, la ce vârstă decide să-l inițieze pe junior în cele legate de post.

Pentru că cei mici – și la drept vorbind și unii dintre noi, cei mari – au nevoie de o inițiere în cele ce le presupune postul. Și au nevoie de un context pentru a înțelege semnificația lui. Și, dincolo de importanța pe care o are a-i învăța să se abțină de la a mânca anumite alimente în această perioadă, mai important este să-i învățăm despre valoarea spirituală a ei. Dar cum să o facem?

Să începem prin povestiri cu morală religioasă și cu discuții în care să le lămurim simbolurile religioase. Cu mersul la biserică, întâi pe perioade mai scurte, apoi mai lungi. Căci, dacă nu-l introduci astfel în context și-i spui hotărât că de mâine nu va mai mânca ciocolată sau prăjituri pentru că începe postul, nu vei reuși decât să creezi aversiune și spaimă față de el.

Și poate și mai important este ca părinții să dovedească înțelegerea adevărată a rostului acestei perioade în care trebuie să te abții. Să arate preocupare mai mare îndeosebi pentru ceea ce iese pe gură, decât pentru ceea ce intră în ea, cum spun și bătrânii. Căci mă gândesc că e în zadar a te abține să mănânci diverse, dacă îți dai dezlegare la a te comporta în mai puțin acord cu postul. Dacă tu, ca părinte, ai o atitudine pozitivă față de această perioadă și cel mic va înțelege mai ușor și apoi te va copia. Așa cum spuneam într-una din zile… cei mici sunt plagiatori desăvârșiți ai faptelor părinților.

Concluzia e simplă. Depinde de dumneavoastră dacă mai tinerii membri ai familiei vor ține post în așteptarea Crăciunului. Dar cel mai important este ca Postul să nu fie doar o restricționare la alimente. Ci un imbold sporit spre a fi mai bun și o ocazie de a te purifica spiritual și apoi fizic.

Și cum doza de educație e zilnică, poate să fie de ajutor de-a lungul celor 40 de zile, căci, deși nu e hrană pentru trup, ar putea fi pentru suflet și minte.

comments

comments