full screen background image

Despre Ansamblul ”Plăieșii” din Chişinău, cu creatorul acestuia, Nicolae Gribincea!

Conceput inițial ca un colectiv mixt de cântece și dansuri, Ansamblul Etnofolcloric ”Plăieșii” a fost creat de Nicolae Gribincea, la 15 ianuarie 1989 pe lîngă Palatul Republican al Copiilor și Adolescenților.

În intervalul 1990 – 1999 a activat pe lîngă Liceul Teoretic român-francez Gheorghe Asachi cu numele ”Stejăreii”.

Din 1999 – pînă în 2015 activează cu denumirea ”Plăieșii”, iar din 2015 și până în prezent activează ca un colectiv profesionist în cadrul Direcției Cultură a municipiului Chișinău.

Nicolae Gribincea a fost invitatul nostru, la ”Dimineți Animate”, și ne-a povestit despre atmosfera frumoasă care domnește în colectivul lor, despre cum a luat naştere ansamblul, despre cele trei generaţii de „plăieşi”, dar şi despre spectacolul lor aniversar care va avea loc anul viitor.

Nicolae Gribincea a fondat „Plăieşii” pe când era angajat al Filarmonicii Naţionale „S.Lunchevici”, unde activa în calitate de dansator şi coregraf pentru ansamblul „Lăutarii”. Atunci a luat sub aripa sa un grup de copii şi adolescenţi, iar de-a lungul anilor prin şcoala „Plăieşilor” au trecut Ileana, fiica Anastasiei Lazariuc, Nicu Timofti, unul din fiii fostului preşedinte al R.Moldova, Bogdan Zumbreanu, şeful Direcţiei urmărire penală a CNA şi mulţi alţii.

În afară de concerte, „Plăieşii” sunt invitaţi să susţină recitaluri şi pe la evenimente private, dar şi pe la hramuri ale localităţilor.

La 16 februarie 2019 Ansamblul Etnofolcloric ”Plăieșii” susține un concert aniversar la Palatul Național ”Nicolae Sulac”, sub genericul LA OMUL CARE MI-I DRAG!

comments

comments