full screen background image

6 noiembrie – De ajutor pentru empatie

În cazul în care nu aveți în familie preșcolari sau școlari mici, probabil v-a scăpat faptul că săptămâna trecută a fost de vacanță. Unii spun că nu fac bine vacanțele acestea strecurate prea des și tânjesc după perioada trimestrelor școlare. Eu, una, mi-am dat seama că-mi fac bine. Pentru că e timp de a așeza lucrurile făcute pe rafturi. Rafturi pentru lucruri mai inspirate sau mai puțin inspirate. Și pentru a căuta soluții pentru a spori numărul celor din ultima categorie.

Mă ajută mult în acest demers și cititul. Despre experiențele altora și soluțiile lor. Deschisă mereu spre noul ce te poate face mai bun, accept tot ceea ce mă motivează. Și, uite că așa am dat de un articol scris de un coleg într-ale educației din capitală. Inspirat fiind, la rândul lui, de o poveste din educație, englezească. Mi-a plăcut atât de mult, încât mi-am spus că trebuie să o transmit și eu mai departe colegilor – profesori. Pentru că, dacă își doresc să facă lucrurile mai bine pentru ei și ceilalți, sigur se vor lăsa inspirați de ea.

E despre o trusă pe care ar putea-o lua la ei la plecarea spre școală, plină de obiecte de folos în construirea unei relații eficiente cu elevul. Nu le enumăr pe toate, pentru că nu e timp. Dar câteva, zic că sunt esențiale.

O scobitoare cu care să căutăm calitățile elevilor noștri. Deși e un demers migălos, poate avea rezultate fantastice. Mai ales că putem fi printre puținii profesori care o fac. Ceilalți ar putea fi prea ocupați cu periajul zilnic spre selecția celor buni sau răi din bănci.

Apoi, un plasture care ar putea fi de folos în vindecarea diferitelor plăgi. Cauzate de alți colegi, de profesori sau chiar cei din familie. Pentru că degeaba transmiți informațiile de predat la materia ta, dacă cel din bancă e mai preocupat de propria rană, iar tu nu i-o bagi în seamă. Un plasture din acela de bună calitate, care nu lasă o rană și mai mare când încerci să-l îndepărtezi.

O cană cu cafea, obligatoriu neagră, fără zahăr, care să-ți reamintească să nu faci unui elev ce nu ți-ar plăcea să ți se întâmple ție sau propriului copil și o sacoșă cu teste sau caiete de corectat, ca să nu uiți cum e să ai zilnic teme pentru acasă.

Lista cu lucruri din trusa aceasta de conviețuire la școală e mai lungă, cum spuneam. Dar, dacă luăm măcar aceste lucruri cu noi, poate ne străduim să fim în relația cu elevul mai empatici. Mi-ar plăcea să afișez o astfel de listă în cancelarie, într-un loc vizibil, pentru reamintire zilnică și în speranța că o vor citi cât mai mulți profesori.

comments

comments
Notă de informare privind protecţia datelor personale

Acceseaza