full screen background image

Colegiul Medicilor Veterinari organizează vineri un miting de protest în Piaţa Victoriei

Colegiul Medicilor Veterinari organizează vineri un miting de protest în Piaţa Victoriei, în intervalul orar 12:00 – 14:00, fiind aşteptate aproximativ 1.000 de persoane, potrivit unui comunicat remis AGERPRES

Mitingul de protest doreşte să aducă în atenţia factorilor cu rol decizional (Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, Guvernul României, Parlamentul României) problemele majore cu care se confruntă profesia, probleme care nu afectează doar activitatea medicilor veterinari, ci pun în pericol, în primul rând, sănătatea publică, spun medicii veterinari.

“În contextul legislativ actual, ca urmare a modificărilor aduse legislaţiei specifice atât de Guvern, cât şi de Parlamentul României, este din ce în ce mai dificilă exercitarea profesiei de medic veterinar cu toată demnitatea şi responsabilitatea pe care aceasta le presupune, medicii veterinari fiind obligaţi să profeseze la limita malpraxis-ului”, se mai arată în comunicat.

Medicii veterinari mai spun că, întrucât revendicările medicilor veterinari de la mitingul din 26 martie 2018 nu au fost soluţionate, ele sunt în mare măsură reluate şi la acest nou miting.

Este vorba despre modificarea, în regim de urgenţă, a Legii nr.160/1998 pentru organizarea şi exercitarea profesiunii de medic veterinar şi punerea ei în acord cu hotărârea Curţii de Justiţie a Uniunii Europene; în caz contrar, sănătatea publică din România este într-un real pericol, în condiţiile în care orice persoană poate deschide o farmacie veterinară şi poate comercializa medicamente de uz veterinar, fără a fi necesară prezenţa medicului veterinar, şi orice persoană poate cumpăra şi administra animalelor medicamente şi produse biologice de uz veterinar.

Consecinţele aplicării prevederilor introduse în Legea nr. 160/1998 pentru organizarea şi exercitarea profesiunii de medic veterinar, pun în pericol atât schimburile comerciale în cadrul UE cât şi exporturile de animale în ţările terţe, mai spun aceştia.

De asemenea, ei doresc instituirea unui cadru legal, uniform, în cazul contractelor încheiate între medicii veterinari şi autoritatea veterinară de stat, respectarea perioadelor de execuţie, stabilitatea programelor pentru controlul bolilor şi renegocierea tarifelor pentru acţiunile din Programul acţiunilor de supraveghere, prevenire, control şi eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului.

Printre revendicări mai sunt accesul liber şi gratuit al medicilor veterinari de liberă practică împuterniciţi la sistemul naţional pentru identificarea şi înregistrarea animalelor (S.N.I.LA.); asigurarea de către Guvern a echipamentelor de protecţie pentru realizarea inspecţiilor în exploataţiile nonprofesionale care deţin animale, precum şi eliminarea inechităţii în sistemul de acordarea sporurilor salariate din sistemul public veterinar, lipsind în momentul de faţă orice procedură de evaluare a competenţelor.

Acordarea discriminatorie a acestor sporuri a făcut ca, în sistemul public veterinar, singurii care nu beneficiază de sporurile pentru condiţii periculoase şi deosebit de periculoase să fie chiar medicii veterinari, au mai spus aceşti.

La acest protest autorizat în condiţiile legii, vor participa aproximativ 1.000 de medici veterinari din toate domeniile de activitate şi de pe întreg teritoriul României.

Colegiul Medicilor Veterinari este o organizaţie profesională, înfiinţată prin lege specială şi reprezintă interesele profesionale a peste 12.000 de membri. AGERPRES

comments

comments
Notă de informare privind protecţia datelor personale

Acceseaza