full screen background image

Atac în Pittsburgh: Reprezentanţi ai evreilor îl acuză pe Trump că ar avea o parte din responsabilitate

Un grup de reprezentanţi ai evreilor din Pittsburgh l-a acuzat duminică pe preşedintele american Donald Trump, într-o scrisoare deschisă, că a “încurajat” mişcarea suprematistă a albilor şi că poartă astfel o parte din responsabilitatea pentru atacul sângeros care a avut loc sâmbătă într-o sinagogă din acest oraş, informează luni AFP.

Unsprezece oameni, aproape toţi cu vârste peste 60 de ani, au fost ucişi sâmbătă de gloanţele trase de un antisemit de 46 de ani, care a provocat teroare în sinagoga “Tree of Life” din Pittsburgh, din inima cartierului Squirrel Hill. Ucigaşul, arestat şi identificat de autorităţi drept Robert Bowers, a declarat mai târziu că voia “ca toţi evreii să moară”.

“În ultimii trei ani, cuvintele şi politicienii voştri au încurajat o mişcare naţionalistă a albilor care creşte tot mai mult. Aţi calificat chiar dumneavoastră crima drept una malefică, însă violenţa survenită ieri este rezultatul direct al influenţei voastre”, susţin responsabilii religioşi în scrisoarea lor deschisă.

Ei îi cer lui Donald Trump să “denunţe fără rezerve naţionalismul alb”, să “înceteze să vizeze şi să pună în pericol toate minorităţile”, să “înceteze să se ia de migranţi şi de refugiaţi” şi “să se angajeze în politici democratice” care “recunosc demnitatea tuturor”. Atâta vreme cât el nu va face acest lucru, preşedintele american – care şi-a anunţat intenţia de a se deplasa la Pittsburgh – nu este binevenit în oraş, se asigură în scrisoare.

Măcelul de sâmbătă, cel mai grav atac antisemit din istoria SUA, a suscitat o durere imensă şi a îndoliat comunitatea evreiască americană, cea mai importantă din lume după cea din Israel.

Teoriile conspiraţioniste, inclusiv care acuză că evreii domină guvernul şi lumea finanţelor, sunt curente în cadrul mişcării alt-right, extrema dreaptă americană. Susţinătoare a preşedintelui Donald Trump, această mişcare a câştigat în influenţă în ultimii ani, în special prin intermediul fostului strateg al preşedintelui, Steve Bannon. AGERPRES

comments

comments
Notă de informare privind protecţia datelor personale

Acceseaza