full screen background image

12 persoane depistate muncind “la negru”, în luna septembrie

În luna septembrie, inspectorii din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Suceava au efectuat 323 de controale, din care 205 în domeniul relaţiilor de muncă şi 118 în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă. Pentru deficienţele constatate, au fost aplicate 119 sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 139.000 de lei.

În ceea ce priveşte activitatea în domeniul relaţiilor de muncă, inspectorii de muncă au efectuat 205 controale, în urma cărora s-au aplicat 52 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 126.500 de lei.

În luna septembrie, au fost depistate 18 persoane care desfăşurau muncă nedeclarată, din care 4 persoane depistate ale căror contracte individuale de muncă nu au fost transmise în registrul general de evidenţă a salariaţilor cel târziu în ziua anterioară începerii activității; 12 persoane depistate la muncă fără contract individual de muncă; 2 persoane depistate la muncă în perioada în care au contractele individuale de muncă suspendate.

Pentru muncă nedeclarată, au fost sancționați 14 angajatori, valoarea amenzilor aplicate fiind de 80.000 de lei.

Deficienţele frecvent constatate în domeniul relaţiilor de muncă au fost: neîncheierea în formă scrisă a contractelor individuale de muncă, anterior începerii raporturilor de muncă; netransmiterea, în termenul legal, a contractelor individuale de muncă în registrul general de evidenţă a salariaţilor; netransmiterea modificărilor intervenite în registrul general de evidenţă a salariaţilor; nerespectarea prevederilor legale privind munca suplimentară; nerespectarea dispoziţiilor legale referitoare la obligaţia de a ţine evidenţa orelor prestate de fiecare salariat; nerespectarea prevederilor legale privind acordarea concediilor de odihnă; nerespectarea prevederilor legale privind repausul săptămânal.

Referitor la domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, inspectorii suceveni au efectuat 118 controale. În urma acestora, s-au aplicat 67 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 12.500 de lei.

Principalele deficienţe constatate în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă: nu s-au autorizat din punct de vedere al securității și sănătății în muncă;
* nu s-a organizat activitatea de prevenire și protecție; nu s-au întocmit instrucțiunile proprii de securitate și sănătate care să cuprindă toate particularitățile activităților; nu s-au efectuat verificări periodice la echipamentelor de muncă (neefectuare revizii); nu s-a efectuat supravegherea medicală periodică pentru toți lucrătorii; nu s-au stabilit prin fișele post atribuțiile lucrătorilor;

În luna septembrie, la Inspectoratul Teritorial de Muncă Suceava au fost comunicate 13 evenimente.

“La data de 1 octombrie 2018, figurează ca fiind înregistrate 128.152 de contracte individuale de muncă active, din care 119.781 pe durată nedeterminată şi 8.371 pe durată determinată”, a precizat Romeo BUTNARIU, şeful Inspectoratului Teritorial de Muncă Suceava.

comments

comments