full screen background image

25 octombrie – Ziua Armatei

Ziua Armatei Române, pe 25 octombrie.

Pentru că în această zi, în anul 1944, generalul Gheorghe Avramescu, comandantul Armatei a 4-a Române, a decis să pornească ofensiva pentru a elibera orașul Carei și, totodată, ultimul colț de pământ românesc aflat sub ocupație maghiară din 1940. Spun unii istorici că, astfel, generalul Gheorghe Avramescu a dorit să îi facă un cadou Regelui, care împlinea 23 de ani și care, cu două luni mai devreme, scosese România din războiul contra Națiunilor Unite și pornise lupta pentru eliberarea Transilvaniei de Nord. Cadou sau nu oferit regelui, ceea ce rămâne notabil este că pe 25 octombrie 1944, trupele românești au trecut în Ungaria.

15 ani mai târziu, după retragerea trupelor sovietice din România, ziua de 25 octombrie a fost declarată oficial Ziua Armatei Române. Și, uite așa, cei care îl susțin pe rege, pot considera în mod ironic, că a continuat să se serbeze ziua Lui și-n vremea comuniștilor, care îl alungaseră din țară.

Astăzi, de Ziua Armatei, în an Centenar, nu știu dacă e cazul să fiu și eu ironică. Pentru că un studiu făcut în rândul profesorilor plasa Armata pe primul loc în rândul instituțiilor în care aceștia au încredere. E drept că pe mine nu m-a chestionat nimeni în această privință. Încerc însă să-mi păstrez încrederea într-o armată română cu prea mulți comandanți și prea puțini soldați, cu uniforme noi, dar care au intrat prea repede la apă, s-au scămoșat și decolorat nițel la soare, cu armament din vremuri victorioase, dar de prea mult timp trecute. O armată cu birouri în care se muncește mai mult decât la Primărie, în timp ce poligoanele de trageri sunt goale, în care cadrele militare pleacă în teatre de operațiuni ca să-și permită apoi o casă în care să se bucure de pensia specială prea mult discutată, cu puțin noroc.

Și-odată păstrată încrederea, nu-mi rămâne decât să urez Armatei Române un simplu “La mulți ani!”. Cu speranța că va fi ce a fost în vremuri de care astăzi amintim doar în cărțile de istorie.

comments

comments