full screen background image

24 octombrie – Îngijorați de profesori

“Îngijorător” este cuvântul de ordine zilele acestea, când se privește spre profesori. Îngrijorător, din cauza rezultatelor unui studiu realizat la Universitatea Babeş-Bolyai, cu titlul “Educație pentru democrație în școlile din România”, a căror concluzii îi plasează pe profesori în rândul persoanelor cu un atașament scăzut față de un regim democratic și cu o toleranță scăzută față de unele minorități. Și cum profesorii sunt cei care transmit mai departe propriile valori tinerei generații, uneori chiar și involuntar, se pare că rezultatele acestea devin o problemă.

Am stat puțin să procesez informația aceasta, care prezintă un tablou nu tocmai luminos al școlii românești. M-am gândit la atmosfera din cancelaria ultimei școli pe care am vizitat-o, la colegii de acolo, și m-am întrebat dacă rezultatele acestea legate de profesorii români vorbesc despre intoleranță, despre dispreț față de democrație și dacă sunt într-adevăr periculoase.

Cancelaria mi-a apărut ca un puzzle colorat, cu piese mai mici sau mai mari, de diferite culori, exact ca societatea în care trăim. Și da… mulți dintre colegii mei cred că lucrurile ar funcționa mai bine dacă un lider puternic ar prelua rolul Parlamentului. Pentru că s-au săturat de parlamentari agramați, care dorm în timpul ședințelor sau care nu au uneori nici cea mai vagă idee despre temele de pe ordinea de zi.

Și da… mulți dintre colegii mei au prea puțină încredere în Uniunea Europeană, pentru că, dincolo de proiectele ce le-au facilitat vizitarea de școli prin afară, nu au văzut dezvoltându-se prea multe proiecte care să aducă o schimbare în bine în propria școală.

Și da… mulți dintre colegii mei spun că resping persoanele dependente de droguri sau de alcool, pentru că li s-a întâmplat să lucreze de multe ori cu ele, elevi sau părinți ai elevilor, să încerce să le ajute, dar rezultatele au fost aproape nule, în lipsa sprijinului altor instituții. Și totuși, continuă să lucreze cu ele.

Și da… mulți dintre colegii mei preferă să discute în orele de dirigenție despre bune maniere, responsabilitate și respect, despre cooperare și competiție, decât despre vot și alegeri. Pentru că li s-a întâmplat să participe la alegeri fraudate sau referendumuri de care nu s-a ținut cont. Și lista ar putea continua…

E drept că rezultatele ar putea fi îngrijorătoare privite doar pe hârtie. Eu privesc însă mai mult direct spre cancelarie. Spre cei care, dincolo de preferințe, simpatii, atașamente, victorii sau înfrângeri, în lupta cu sistemul sau viciile unora, cu maldărul de hârtii pe care îl au zilnic de completat, mai cred încă într-o societate ce poate funcționa mai bine după reguli. Reguli democratice, respectate în egală măsură de minoritari și majoritari. Și nu abandonează.

comments

comments